«Преди 4 години предсказах руското нахлуване в Украйна. Ето новата ми прогноза, макар сега тя да се стори на много хора очевидна: страните от Прибалтика ще бъдат следващите, това ще бъде първото и най-велико изпитание за новоизбрания президент Доналд Тръмп» , — пише специалистът по международна сигурност Пол Милер на страниците на  Foreign Policy. Той отбелязва, че руската агресия няма да има формата на открит конфликт.

 

Путин има ясна цел и висша стратегия, констатира Милер. Някои аналитици твърдят, че руският лидер действа на базата на рационалните си желания да защити страната си от заплахата от разширяването на НАТО. Според руснаците, Западът е увеличил своята сфера на влияние за сметка на Русия и тя ще отговори на удара с удар, а значи — в украинската криза е виновен точно Западът. Но Пол Милер счита, че това съвсем не е така, защото Путин е човек, а не вулканец (измислен персонаж от фантастичен сериал, човек, който няма емоции, само твърда логика, бел.ред.).

 

Действията на Путин са обусловени не от хладни сметки, а от собствените му дълбоки убеждения — от идеологията и религията, твърди авторът на статията.

 

Путин вярва в необходимостта от руска хегемония над страните около Русия поради собствените си представи за руската нация и нейната историческа съдба, констатира експертът. Путин и неговото близко обкръжение се движат от особена форма на патриотизъм, която се държи на три стълба — религията, предназначението и месианството. Според тази риторика, Русия е пазителка на православното християнство, а нейната мисия е да защити и разпространи вярата.

 

Ако тя наистина беше рационална, тя не би видяла в разширяването на НАТО и ЕС заплаха, защото откритата и всеобхватна либерална система прави точно обратното — само би засилила нивото на сигурност и благосъстоянието на Русия, пише авторът.

 

Но понеже руснаците гледат на света през призмата на религиозния патриотизъм, Западът с неговото възраждане и глобализъм е опасност за тях, разсъждава Пол Милер.
От тази гледна точка НАТО не е «милостив гарант на либералния ред в Европа, а вражески агент».
Западът е главното препятствие по пътя на руското величие. Затова Путин се стреми да ликвидира НАТО, а главното — да обезсмисли пета точка от устава на алианса, предоставяща гаранции за колективна сигурност.
Той вече успя да подрони авторитета на НАТО, когато нахлу в Грузия, на Украйна създаде няколко спорни територии — Южна Осетия, Абхазия и Крим, «окупирани от руски войници».
Както е известно, нито една страна не може да влезе в алианса, ако част от нейна територия е окупирана, подчертава аналитикът.
 Следващата стъпка на Путин ще бъде по-опасна от предишните, защото с голяма вероятност той ще тръгне към страните от Прибалтика, които са членове на НАТО, твърди Милер. Разбира се, той няма да започне да изпраща големи отряди руски войници през международната граница — вместо това ще раздуе военния конфликт с помощта на свои марионетки, а това ще се случи след две години.
Вероятно рускоговорящите латвийци и естонци ще направят бунт, ще отстояват правата си, ще се жалват от преследванията и ще молят за «международна защита», прогнозира експертът.
После ще се появи подозрително добре въоръжен и обучен «Народен фронт за освобождението на руска Прибалтика», а в резултат на няколко убийства на високопоставени чиновници и взривове Прибалтика ще се окаже на ръба на гражданската война.

В същото време Русия ще блокира всички резолюции на ООН и ще предложи услугите си в качеството на едноличен миротворец, уверен е Пол Милер.

 

На заседанията на Североатлантическия съвет Полша ще настоява за петата точка от устава, а немците и французите ще се съпротивляват яростно, след което всички ще очакват решението на САЩ.

 

Ако НАТО не действа в съответствие с пета точка, нито един член на алианса няма да разчита на него по въпроса за защита от Русия.

 

Светът ще се върне към 1939 година — някои източноевропейски страни вероятно ще решат да прибягат към Русия, а други, вероятно Полша, ще започнат да се въоръжават до зъби. И мечтата на Путин ще се осъществи — на Запад ще настъпи разкол и Русия ще прави в Европа всичко, каквото си поиска. Ако НАТО изпълни своите задължения в съответствие с  пета точка, то това ще бъде равносилно на обявяване на война.

 

Тогава Доналд Тръмп ще трябва да реши, струва ли си да защитава Латвия, рискувайки започването на трета световна война, резюмира Пол Милер.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;