Независимо от запазващите се геополитически рискове, сближаването с Китай и «трансатлантическото затопляне» могат да се отразят положително на руската икономика, пише австрийското издание  Die Presse.

Прохожие на Рождественской ярмарке, где установлены световые инсталляции в рамках Международного фестиваля Рождественский свет в Камергерском переулке в Москве

Редица фактори могат да съдействат за подобряване на икономическата ситуация в Русия. Например, скоро след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, той изяви готовност за подобряване на отношенията с руския си колега Владимир Путин. В същото време Москва заздравява контактите си с Китай, отбелязва авторът на статията.

«В навечерието на изборите в САЩ руският премиер Дмитрий Медведев се срещна с премиера на Държавния съвет на КНР Ли Кецян, за да обсъдят ситуацията в енергийния сектор. Обемът на външнотърговския оборот между двете свръхдържави ще се увеличи до 400 милиарда долара за година», — се казва в материала.

 

Както пише австрийското издание, цените на нефта също растат, а заедно с тях и данъчните постъпления в бюджета на Русия.

Президент РФ Владимир Путин на съезде общероссийской общественной организации Деловая Россия. 18 октября 2016

Die Presse цитира думите на аналитика от Deka Bank Никола Щефан, която обръща внимание върху занижаването на външната задлъжнялост на частния сектор в руската икономика. Тя отбелязва, че изтичането на капитали от Русия намалява, «в резултат валутните резерви както и преди ще са в рамките на 400 милиарда долара».

 

Deka Bank считат също, че през 2017 г. рецесията в руската икономика ще завърши, а ръстът на БВП ще е в рамките на 1.1%.

 

Ръководителят на инвестиционната компания East Capital Оле Олсън на свой ред отбелязва снижаване на зависимостта на руската икономика от енергийния сектор. Според него, потреблението ще придобие все по-голяма значимост, а секторът на недвижими имоти вече показва добро развитие.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;