Както съобщава The Washington Post, плановете на Доналд Трамп, който неотдавна зае поста президент на САЩ, отново да «рестартира» отношенията между САЩ и Русия се сблъскват с твърдата съпротива на външнополитическата общност.

 

Тя настоява САЩ да се противопостави на «руската проказа» на територията на Америка и в света. Разгарящата се борба ще ни позволи да проверим, ще успее ли Доналд Тръмп да промени по коренен начин външната политика на САЩ, независимо от желанието на американския елит.

 

 

Във Вашингтон вече започна борбата срещу «руската пролет» на Доналд Тръмп.
Председателят на сенатската комисия по въоръжените сили Джон Маккейн нарече плана на Тръмп да се обединят усилията на Америка с Путин в Сирия «неприемливи», Маккейн открито изиска новата администрация да окаже съпротива на «руските безчинства».
Републиканският сенатор Линдси Греъм и Джон Маккейн са разработили подробен план за съпротива срещу руската политика на Тръмп.
«Моите възгледи не са се променили, макар Тръм да победи. Русия е опасен проблем за този свят, тя трябва да се сдържа», — заяви Греъм.
Преди Тръмп да се закълне, Маккейн и Греъм ще оглавят делегация на конгреса, която ще замине в Украйна, в Грузия и Естония, за да увери тези европейски партньори, че Вашингтон продължава да има намерения да се противопостави на руската агресия, пише изданието.
Макар Тръмп и да отрича, че Русия е отговорна за хакерските атаки над американските политици, болшинството членове на парламента искат Москва да бъде наказана.
Сенаторът Бенджамин Кардин обеща да предложи законодателна инициатива, която ще позволи противопоставяне на Русия в Сирия и в Украйна, а също финансова подкрепа на Европейска инициатива в областта на укрепване на демокрацията и правата на човека.
«Конгресът се опитва колкото се може по-силно да ограничи тази политика, докато тя още не е формирана», отбелязва Хезе Греъм, директор на европейската програма от Центъра за стратегически и международни изследвания.
Каква точно форма ще придобие политиката на Тръмп по отношение на Русия, според нея, на този етап не е известно, ключовите политически назначения още не са направени.
Но процедурата по одобрение в сената ще бъде още един лост за въздействие на законодателите, след инагурацията на Тръмп те ще могат да налагат вето.
Болшинството експерти по Русия считат, че вниманието на Тръмп по отношение на Путин скоро ще се превърне в неудобна гледна точка за самия американски президент. Той ще разбере, че е сключил неизгодна сделка.
Изданието отбелязва, че стратегията за политическа намеса е дълбоко вкоренена в руската външна политика, насочена е към сриване на стабилността на западната либерална демокрация.
Разбира се, на поста президент Тръмп може да игнорира предупреждението на Обама и все пак да обърне поглед към Русия. Но във Вашингтон много специалисти считат, че след «съчетание на натиск и убеждения», може да се застави новата администрация да спре следващото «презареждане» на отношенията с Русия преди то да е започнало, заключава изданието.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ;