Западното оръжие, изпращано за т.нар. умерена опозиция в Сирия, попада в ръцете на бойците от иракското крило на терористичната групировка «Ислямска държава», съобщи ВВС, позовавайки се на британската изследователска група  Conflict Armament Research.

Имам Абдалла показывает нам, что осталось от древнего Нимруда

«До сега международната общност бе сляпа и не забелязваше факта, че оръжието се пренасочва към регионите, които са в конфликт», — заяви представителят на САR Джеймс Биван. Членовете на групата работят по неотдавна завзетите от ИД райони и събират снимки и видеоматериали, пояснява ВВС.

The so-called Islamic State seem to have no shortage of weapons but where do they get them from? Full report on

Заедно с екипа си Биван е бил в неотдавна освободения от терористите иракски град Каракош недалеко от Мосул. При проверката на един жилищен дом са били открити кутии от боеприпаси. На тях има серийни номера и номера на партидата, това позволява да се установи произходът на оръжието.

 

 Журналистите споделят, че съществена част от откритите от тях въоръжения са били легално придобити от правителството на САЩ и Саудитска Арабия от фабрики в Източна Европа.
Предполага се, че след закупуването боеприпасите си били изпращани през Турция в зоната на конфликта, където те е трябвало да бъдат получени от «опозиционните групировки», които се подкрепят от Вашингтон и Ер-Рияд.
Но оръжията така и не са достигали до целта си, твърди Биват: по загадъчен начин боеприпасите се озовавали в ръцете на терористите.
Особено внимание изследователите обръщат на скоростта, с която оръжието е попадало в ръцете на ИД — понякога това се е случвало само два месеца след тяхното създаване във фабриките в Източна Европа.

В разследването си авторите твърдят, че църквата в град Каракош, която е осквернена от терористите, се е използвала като склад и фабрика за производство на въоръжения. На пода са открити детайли за производство на ракетни снаряди, редом до химически вещества, инструкцията за изготвянето на взрива е била написана на ръка.

 

 През септември немският журналист Юрген Тоденхофер, автор на скандалното интервю с главатаря на терористичната организация «Джабхат Фатх аш-Шам», обвини САЩ в снабдяване с оръжие и подкрепа на радикалните ислямисти.
«Абсолютно ясно е, че американците знаят, че в края на краищата тяхната военна помощ попада в ръцете на терористите», — сподели Тоденхофер  в интервю за RT.
По-късно  министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза възможните връзки на САЩ с терористичните групировки. В интервю за BBC World той допусна, че Вашингтон има намерението да използва терористите в плана си за свалянето на президента на Сирия Башар Асад.
На свой ред Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и други ведомства многократно опровергават тези обвинения, заявявайки, че никога не са оказвали никаква помощ на терористите.
Nеws Front

Тагове: ; ;