На 25 ноември » Двора на Кирилицата» в град Плиска ще събере и посрещне българите и всички, които използват кирилските букви, за да отбележим заедно празникът на Свети Климент.

На  този ден-25 ноември, Българската православна църква почита паметта и делото на Свети Климент, когато се отбелязва и именния му ден.

Първият епископ на българският език, избран на събора в Плиска през 893 година, който опростява глаголицата, и ни оставя буквите на кирилското писмо, с които пишем и до днес, онзи който посвещава живота и делото си, в утвърждаването на християнската вяра и ценности, застъпникът на народа ни пред Бога, творил с молитвите си чудеса, ще почетем в » Двора на Кирилицата», където днес е овековечено великото просветителско дело и ни напомня, че има с какво да се гордеем.

 

 

15

 

( създателят на » Двор на Кирилицата»  Карен Алексанян в средата)

 

 

 

 

 

Създателят на » Двора на Кирилицата«, Карен Алексанян, когото българският народ нарича заслужено «съвременен будител» , «кавалер на честта», и пазител на храма на буквите, отново ни напомня, че имаме с какво да се гордеем, че трябва да помним просветителите си, да им отдаваме нужната почит, за да бъдем достойни наследници на великата си история и да не забравяме кои сме. За да растат децата ни грамотни и горди, и да бъдат продължение на любовта към родината, без да се изгубят по пътя на чужди култури, течения или пропаганди.

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

Тържествената програма на 25 ноември, ще започне с литийно шествие водено от висши духовници на Варненска и Великопреславска митрополия с участието на всички присъстващи.

И тъй като, целият Двор на Кирилицата в първопрестолната Плиска,  е паметник на делото на Св.Климент, ще се проведе едновременно поднасяне на бели цветя от тридесет ученика пред всички букви от българската азбука.

 

Всички гости на празника, могат да носят червени цветя, които да бъдат поставени пред белите паметници на Св. Цар Борис I и Св.Св. Кирили и Методий.

 

 

22

 

Оставете децата и не ги спирайте да дойдат при мен,

защото небесното царство принадлежи на хора като тях.

 

 

 

 

Поредният «урок по родолюбие» ще докосне всички присъстващи с разказ за делото на Свети Климент, подарявайки духовно наслаждение с рецитал на стихотворение на Иван Вазов посветено на св.Климент, а невероятната Валя Блаканска, ще огласи празника с благословения си глас, под небето на първата бъгарска столица- празник, на който всяко дете трябва да присъства, за да почувства силата на българския дух. Празник на който и големите ще си спомнят завета на предците ни и ще изпитат гордостта от великото ни духовно и културно наследство.

Всички присъстващи ще могат да се насладят и да чуят дебютния рецитал  на стихотворението „Свещените букви на Карен Алексанян”-посветено на «Двор на Кирилицата», лично от авторката Варта Берберян- Гарабедян. Ученици ще изпълнят  химна на Плиска » От тук започва България».

И няма по-подходящо място, което да събере любовта и почитта на народа, за да изживее този ден като специален и семеен празник.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 25 ноември, » Двора на Кирилицата» ще отвори широко вратите си, за да сподели величието на празника на Свети Климент- не пропускайте този ден да подарите на душите си, това споделено усещане, нека учители доведат учениците си, родители доведат децата си, за да отдадем всички заедно почит на просветителското дело на едно свещено за България място, сътворено с много любов и обединяващо духовното начало.

За това всички, нека вземем червено цвете в ръка и символично да се поклоним.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;