Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп публикува видеообръщение, в което излага плановете си за реформи, които той има намерение да проведе в първите сто дни и дори още «в първия ден» на поста държавен глава.

Кандидат в президенты США от республиканцев Дональд Трамп в Нью-Йорке в день выборов президента США

Изявлението практически повтаря тезите от предизборната програма на Тръмп и касае търговските споразумения, енергетиката, миграцията, националната сигурност, държавното управление. Според думите на републиканеца, реализацията на реформите, в основата на които лежи принципът «Америка на първо място», ще помогне «Америка отново да стане велика» и «ще възроди средната класа» в страната.

 

Инаугурацията на Тръмп е планирана за 20 януари.

 

Излизане от ТТП

 

 Политикът потвърди, че има намерение да изведе страната от споразумението за Транстихоокеанското партньорство (ТТП).
Здание Белого дома в Вашингтоне, США. Архивное фото

«Имам намерение да пуска уведомление за намерението да излезем от Транстихоокеанското партньорство — потенциална катастрофа за нашата страна. Вместо това ще водим преговори за честни двустранни търговски сделки, които ще върнат работните места и производството назад в Америка», — заяви Тръмп.

 

ТТП е търговско споразумение, подписано през февруари 2016 година, между 12 страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, целта на което е занижаване на тарифните бариери, а също регулирането на вътрешните правила за страните-участнички в такива области като трудовото право, екологията, интелектуалната собственост и др. Освен САЩ, подготвили документа, той е подписан от Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Малайзия, Бруней, Виетнам, Япония, Мексико, Чили и Перу.

 

Споразумението бе активно лансирано от действащия американски президент Барак Обама. Много експерти и политици вече предупредиха, че без участието на САЩ ТТП губи смисъла си.

 

 Енергетика
Дональд Трамп

Тръмп заяви, че на поста държавен глава ще отмени ограниченията при производството на въгледоводороди, включително в шелфовите местонаходища.

«Ще отменя ограниченията, убиващи работните места, в областта на производството на енергия в Америка, включително енергоресурсите, които създават милиони високоплатени работни места. Това е нещото, което искаме и това, което очакваме», — заяви Тръмп.

 

Действащата администрация на САЩ запази редица ограничения в добива на ресурси, лансирайки едновременно с това развитието на алтернативни източници на енергия. Тръмп нееднократно заявява, че подобна политика лишава американците от работни места.

 

Сигурност

Эдвард Сноуден во время выступления по видеосвязи. Архивное фото

Новоизбраният президент на САЩ заяви, че е поръчал на военните да обезпечат сигурността на «жизнено важната инфраструктура».

«Ще помоля министерството на отбраната и председателя на обединения комитет на началник щабовете да разработят цялостен план за защитата на жизнено важната инфраструктура на Америка от кибератаки и всички други атаки», — заяви Тръмп, но без да уточни какво точно ще включва този план.

 

В последните години във Вашингтон нееднократно заявяваха за кибератаки над правителствени и частни ресурси от страна на обикновени хакери, както и от хакери, действащи в интерес на други страни. Обвиненията най-често бяха по адрес на Китай и Русия, но конкретни доказателства не се прилагаха. Москва и Пекин отричат всички претенции.

 

В структурата на министерството на отбраната на САЩ вече действа специален кибер-екип, който се занимава с противодействие на заплахите от подобен род.

Визов режим

Дональд Трамп. Архивное фото

Тръмп заяви, че ще изиска разследване на всички визови нарушения от страна на мигрантите.

«Ще дам указание на министерството на труда да разследва всички нарушения на визовите програми, които подронват положението на американските работници», — заяви републиканецът.

 

 

По време на предизборната си кампания политикът говори за необходимостта да се ожесточи миграционното законодателство на САЩ и да се предприемат мерки в борбата с нелегалната миграция — това беше една от основните тези в неговата програма. В частност, той обеща да се изгонят от страната всички нелегални, извършващи престъпления, чрез създаването на подразделение за тяхното откриване и редица други мерки.

 

Една от главните тези на Тръмп — за строителството на стена на границата с Мексико — не намери място в неговото обръщение.

 

«Да се пресуши блатото»

 

Тръмп съобщи, че има намерение да въведе ограничения за официалните лица, които изпълняват лобистка дейност.

Сторонники кандидата в президенты США от Республиканской партии Дональда Трампа на площади Таймс-сквер в Нью-Йорке

«Като част от нашия план «Да се пресуши блатото», ние ще въведем 5-годишна забрана за чиновниците да стават лобисти след излизането им от администрацията на САЩ, както и пожизнена забрана за чиновници да лобират от името на чужди правителства», — заяви избраният президент.

 

Той отбеляза още, че ще настоява за такъв ред, при който приемането на един регулационен акт ще повлича след себе си отмяната на два други нормативни документи.

 

Девизът «Да пресушим блатото!» бе използван от Тръмп по време на предизборната кампания, имайки предвид необходимостта от реформи в системата на държавното управление на най-високо ниво. Освен това, политикът говори за извънредно голям брой регулационни актове в страната, които, според него, пречат на развитието на държавата.

 

 

В заключение на обръщението си Тръмп обеща «в най-близки дни» да предостави повече информация за своите планове на поста президент.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;