На 18 ноември в Турция се открива Парламентарната Асамблея на НАТО, междупарламентарна организация, обединяваща законодателите на 28-те страни-членки на НАТО. Основен въпрос е сдържането на Русия, така бе анонсирано събитието.

 

Турецкий военный на фоне флага. Архивное фото

На 17 ноември няколко турски военни в базата в Германия помолиха за политическо убежище, те имат свой поглед върху приоритетните проблеми в алианса, но това не променя основните тенденции.

 

На 16 ноември беше публикуван доклад на президента на Парламентарната Асамблея на НАТО Майкъл Търнър, посветен на курса на сдържане на Москва:

«Не бива да има никакви илюзии: Русия както до сега е глобална и всеобемаща заплаха. Затова съюзниците трябва да са единни в реализирането на мерките по укрепване на колективната отбрана».

 

Документът съдържа обновен анализ на заплахите, с които се сблъскват съюзниците, както и препоръки по мерките за реагиране.

Президент США Барак Обама в аэропорту Берлин-Тегель, Германия. Архивное фото

Тези дни в Берлин отиващият си президент на САЩ Барак Обама обсъди продължаването на санкциите срещу Русия и сирийския проблем с ръководителите на Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания. Европейските лидери се стремят да демонстрират твърда позиция, за да може новият американски президент Доналд Тръмп да изпита трудности да напусне настоящата политика на Запада и да се сближи с Русия.

 

Създава се впечатление, че отиващата си администрация на Белия дом, органите на НАТО, цяла Европа са извънредно разтревожени от евентуалните добросъседски отношения с Русия и са заети с «превъзпитанието» на 45-ия президент на САЩ.

 

Какви аргументи се предлагат за укрепване на антируската позиция на Запада?

Eвропейските чиновници са убедени, че разбират цялата сложност на геополитиката, а бизнесменът-милиардер и нов президент на САЩ Тръмп не разбира  нищо.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

Според The Washington Post, на 15 ноември чиновници в сферата на отбраната на Европа и НАТО са предупредили избрания президент на САЩ Доналд Тръмп да не подобрява отношенията си с руския президент Путин:

«САЩ не трябва да се отказват от своите съюзници заради стремежа да се подобрят отношенията с Москва» (все едно подобряване на отношенията между САЩ и Русия означава отказ от съюзници или с нещо може да навреди на Европа).

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова САЩ да не се отказват от страните, които «са пострадали от ударите на Русия в последните години». И приветства стъпките по укрепване на европейската отбрана.

 

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг во время выступления на конференции в Осло. Октябрь 2016 года

Немският национален ежедневник Die Welt съобщи:

«САЩ остават най-важният гарант на сигурността на континента — Русия е на прага, ето какво каза за тази ситуация бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц: «Ранената мечка-гризли е много силна, непредсказуема и с добра памет».

 

Апропо, «пострадалите» сами се вкараха в състояние на страдание и не бързат да излязат от него.

 

Втора бележка: Гризли е американски подвид на кафявата мечка, не се развъжда в Русия.

 

А европейската армия въобще не е илюзия, Русия я вижда дори от снимките от космоса.

 

Жалка история!

И по отношение на армията, и по отношение на лицемерието, цинизма, наглостта и лъжата.

И по отношение на …мечките.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;