Изходът от президентските избори в България и Молдова е голяма победа за Русия, но тя по-скоро морална, пише руското издание «Комерсант».

Държавен глава на България ще стане Румен Радев, призовал в кампанията си по-специално за анулиране на антируските санкции и подновяване на активните политически и икономически връзки между България и Русия. Радев «се отнася с разбиране» към присъединяването на Крим към Русия, посочва вестникът.

По време на кампанията бившият командващ ВВС обеща, ако бъде избран за президент, да спазва ангажиментите на България пред НАТО и ЕС, затова сега експертите очакват с нетърпение да видят какво ще е съотношението между възгледите му и официалната позиция на страната, отбелязва изданието.

Пълномощията на българския президент не са особено големи, затова той не ще може да влияе сериозно на външната политика. Победата му предизвика обаче оставката на прозападния български премиер Бойко Борисов. По всичко личи, че страната тръгва към предсрочни парламентарни избори и нищо чудно те да бъдат спечелени от социалистите, подкрепили Радев в предизборната кампания. Тогава вече ще са неизбежни коренни промени в политическия пейзаж на страната и Русия ще получи още един съюзник в ЕС, прогнозира всекидневникът.

Впрочем победата на проруски кандидат в българските избори все пак е по-скоро символична с оглед ангажиментите и ограниченията, свързани с членството на България в ЕС, прави уговорка «Комерсант».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;