Авторът на резолюцията за информационното противодействие на руските средства за масова информация, депутатът от Европарламента от Полша Анна Фотига трябва да се срамува за паралела между Русия и терористичната групировка Ислямска държава, счита френският евродепутат, член на парламентарната партия «Европа на нациите и свободите» Жан-Люк Шаффаузер.Здание Европарламента в Страсбурге. Архивное фото

В подготвения от Фотига проект за резолюция се твърди, че Москва води срещу Европейския съюз «враждебна пропаганда», противодействието срещу която се приравнява с борбата с Ислямска държава.

«От една страна се намира правова държава, а от друга — терористична организация. Между двете структури няма нищо общо, те просто не бива да се сравняват! Това просто е срамно»,  — заяви Шаффаузер.

 

 

 Според него, тревога предизвиква не руската, а американската пропаганда.
«Истина е, че в момента курса на САЩ се промени, надяваме се, че ще се сблъскваме с повече или по-малко открито общество и светът ще стане по-многополюсен и по-демократичен. Но ние в Европа се страхуваме не от руската пропаганда, а от пропагандата на САЩ и особено от света на олигархията, от света на тези, които искаха войните в Ирак, в Либия, в Сирия, които дестабилизираха ситуацията, въпреки международното право», — добави евродепутатът.

 

Според Шаффаузер, резолюцията на Фотига е напълно идеологическа. Политикът счита, че този документ «е близък до тоталитаризма». Евродепутатът отбеляза, че «в такива условия търсят външен враг, който да бъде отговорен» за ситуацията.

Sputnik. Архивное фото

«В системата на тоталитаризма не могат да звучат други гласове, които не съответстват на общия курс. В момента средствата за масова информация, които казват неща, несъвпадащи с «официалната пропаганда», се подлагат на натиск», — обясни Шаффаузер нападките над руските СМИ.

 

Според него, «абсолютен неутралитет не съществува, но е необходимо да се стараем да говорим истината и да имаме различни гледни точки».

 

Проектът на Фотига под името «Стратегическите комуникации на ЕС като противодействие на пропагандата на трети страни» твърди, че Русия финансира опозицията в страните-членки на ЕС, а също използва двустранните междудържавни отношения за разбиване на европейската общност.

Телеканал Russia Today. Архивное фото

В качеството на основни информационни заплахи за Европейския съюз и неговите партньори в Източна Европа в резолюцията се назовават агенция Sputnik, RT, фонд «Русский мир» и федералната агенция  «Россотрудничество».

 

Авторът призовава ЕС към допълнително финансиране на проекти за контрапропаганда. По-рано се съобщи, че за целта работната група от ЕС за информационно противодействие на Русия може да получи 1 милион евро.

 

Гласуването на резолюцията е планирано за сряда.

Ако документът се приеме, той няма да има задължителен характер.

 

В руската Държавна дума нарекоха «русофобска диващина» гореописаното, изразявайки надежда, че у «европарламентаристите ще се намери мъдрост и здрав разум, за да се въздържат от приемането на документа».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;