”Българските деца бяха поставени на висок риск. Във ваксините на Москво се съдържа тиомерсал – вещество, в което има живак. Допустимото ниво е два микрограма, в официално регистрираните ваксини това вещество е нула, но във ваксините, които д-р Москов искаше да внесе то е 0,1 мл., което значи 100 микрогарама». Това обяви д-р Дечо Дечев в ефира на предаването «Денят на живо» по Канал 3. По думите му тези, които не харесват Москов са милиони и изборите го показват.

 

”Ако има твърдения, че ежемесечно пътуват пет или шестцифрени суми към Москов, не бих го отрекъл. Тези суми не идват по банков път – това е цената на оставането на някои директори в болниците”, каза в предаването д-р Дечев.

 

”Темата с ваксините е специфична и единствено професионалистите знаят истината”, обясни той.

 

”Производството на ваксините е особен процес  и минималният производствен срок е 18 месеца. Тази, която трябваше да се достави у нас, трябваше да се направи заявка 36 месеца по-рано. Москов споменава, че тогава ситуацията е била кризисна и е нямало откъде да бъде взета тази ваксина, на това не е вярно. В този период на министър Москов са предлагани ваксини от регистрирана в България фирма, отговаряща на всички изисквания. На него са му били предложени количества, но през това време той се е договарял с Турция”, разясни докторът и показа документи в подкрепа на тезата си.

 

”Поставиха децата във висок риск. В тези ваксини се съдържа тиомерсал – вещество, в което има живак. Допустимото ниво е два микрограма, в официално регистрираните ваксини това вещество е нула, но във ваксините, които д-р Москов искаше да внесе то е 0,1 мл., което значи 100 микрогарама, обясни Дечев и отново подкерпи твърдението си с писмен документ.

 

”Той искаше да предложи ваксина с 25 пъти повече токсично вещество с живак”, подчерта лекарят и добави, че в петвалентната ваксина ”Пентаксим” само един от петте елемента е одобрен и сертифициран от ЕС.

Тагове: ;