Антируските сили в Европа търпят поражение след поражение. След невероятните за американците резултати от президентските избори в САЩ последваха не по-малко болезнени резултати от вторите турове на президентските избори в Молдова и България.

 

В двете страни изборите се състояха в един и същ ден — 13 ноември. И ако победата на кандидата от Партията на социалистите в Молдова Игор Додон можеше да бъде завоювана още не първи тур, то успехът на българския генерал Румен Радев, който се противопостави на проамериканската коалиция начело с премиера Бойко Борисов, лидер на партията ГЕРБ, е съпоставима по своята убедителност с триумфа на Доналд Тръмп.

 

В сравнение с резултатите от първия тур на президентските избори е видно, че само за една седмица Румен Радев е подобрил резултата си повече от два пъти — от 25.44 % до 59.35 %.

 

Неговата съперница Цецка Цачева от партия ГЕРБ успя да прибави по-малко от 15 %.

 

Без да дочака окончателните резултати от втория тур, премиерът Борисов заяви, че подава оставка, което на свой ред откри пътя към извънредни парламентарни избори  през пролетта на 2017 г.

 

Тези избори могат да се превърнат в кулминация на започналите промени в българския политически ландшафт, пише световната преса.

«Балканите се оказаха епицентър на сътресения между Запада и Русия, Балканите завъртяха звучен шамар на Запада само няколко дена след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ», — написа в тази връзка италианското издание  La Repubblica.

 

«С моята победа демокрацията победи апатията и страха, въпреки прогнозите за хаос, за което пророкуваше правителството, моята победа е началото на най-важната мисия в живота ми — да се трудя, за да направя България стабилна и процъфтяваща», — цитира италианското издание думите на Румен Радев и прави извода си:
«И така, в България започва правителствена криза, първата в Европейския съюз и Североатлантическия алианс».

 

Още по-категорична е позицията на агенция Reuters:

«България избра проруски президент».

 

Кореспондентът на агенцията твърди, че резултатите от втория тур на президентските избори показват «какви могат да бъдат резултатите от парламентарните избори».

 

Агенцията не се наема да предсказва резултатите от изборите, но отбелязва, че България е парламентарна република и точно гласуването за Народно събрание окончателно ще определи новата разстановка на политическите сили в страната.

 

Подготовката, провеждането и резултатите от извънредните парламентарни изброи днес са главната вътрешнополитическа интрига за България.

 

Според наличната информация, политиците от претърпялата поражение на изборите за президент управляваща коалиция начело с ГЕРБ са изпаднали в шок, защото не е сработил основният им коз — залепването на етикет върху Румен Радев като «проруски» кандидат, който цели края на евроатлантически курс на България.

 

Подкрепеният от социалистите генерал заяви, че антируските санкции на Европейския съюз вредят на България и че руското знаме в Крим е реалност, — подчертава немското издание Der Spiegel и продължава:

«На това основание управляващата консервативна партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов измисли идващата от Русия заплаха за България и обвини Радев и социалистите в желание да изкарат страната от ЕС и НАТО».

 

Оказа се, обаче, че подобен метод за водене на полемика вече не сработва.

 

Изясни се, че разговорите за «руската заплаха» или за излизането на страната от ЕС и НАТО вече не плашат никого в България, пише изданието.

 

Успехът на Румен Радев се корени в точната преценка на вътрешната обстановка в страната.

«Бедността, корупцията, нереализираните европейски надежди» и една след това «старите връзки с Москва» — тук е причината за победата на генерала на изборите, твърди водещото австрийско издание  Die Presse.

 

Не трябва да се недооценява и значението на сигнала, дошъл отвъд океана точно между двата тура на българските президентски избори. Има се предвид поражението на Уол стрийт и глобалисткото крило на американския елит в лицето на Хилъри Клинтън.

 

Още един важен източник за победата на Румен Радев е нарастващата в Европа обща криза на управляващия елит.

 

«Това бяха протестни избори, българите протестираха срещу политическия си елит», — счита експертът от Центъра за либерални стратегии Антоанета Праматарова.

 

Това обстоятелство е значително по-опасно за атлантическото лоби в Стария Сват, отколкото съдържанието на изявленията на отделно взет политик от балканската страна, защото общата криза на управляващите елити в страните от ЕС може да започне старта си на базата на ефекта на доминото.

 

В началото на декември има повтори президентски избори в Австрия, а в светлината на случващото се днес в другите европейски страни, победата на кандидата от Австрийската партия на свободата Норберт Хофер изглежда все по-реална.

 

Предизборните допитвания му дават преднина с 2-4 % пред кандидата от Партията на Зелените Александър Ван дер Белен, който има подкрепата на целия австрийски политически елит, а и на Брюксел.

Правейки аналогия с президентските избори в САЩ, една от водещите австрийски социологически агенции Meinbezirk посочва по-позитивната динамика на симпатиите в полза на Норберт Хофер, дори повече от тази, която позволи победата на Доналд Тръмп.

 

И ако за победата на генерал Радев западноевропейските средства за масова информация все още се опитват да припишат на носталгичните чувства на българите, спомнящи си времената на тесните съюзнически връзки с Русия, а също върху специфичните национални проблеми с корупцията, то Австрия традиционно се счита за един от стълбовете на Европейския съюз.

А ако групировката на евроатлантическия елит претърпи поражение в Австрия, кризата в ЕС може да стане необратима.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;