Опозиционни сирийски източници твърдят, че по време на 8-дневното провалено примирие в Сирия на летище Дамаск с пристигнали 3 500 военнослужещи от Русия, от тях 600 специални части, 2 хиляди иракски полицаи, 2 800 ирански части, три артилерияйски батареи и 40 танка. Те са били транспортирани на транспортните самолети Ан-26.

 

Т.е. сухопътната акция срещу Алепо е подготвена на базата на 116 полети на ден от бойната руско-сирийска авиация.

Според експерти, светът вижда нова руско-сирийска стратегия за спечелване на войната като цяло. Бойните действия в Алепо са само част от войната.

Бунтовниците са решили да динамизират фронтовете извън Алепо, защото считат, че правителствената коалиция е напът да сложи край на опозиционното присъствие в тази стратегически важен град.

 

Битката в Алепо е повторение на вече приключили подобни бойни действия в други части на Сирия. Класически пример е битката за малкото селище Мадая, в непосредствена близост до столицата Дамаск. Там около една година са в ход престрелки, те завършват с победа на правителствената армия.

След преговори останалите живи терористи и техните семейства са били изведени към провинция Идлиб, която е контролирана от опозицията.

Разликата между Алепо и Мадая са в товау че в Мадая става дума за стотици бойци на опозицията, главно от ислямистката милиция.

Във втория случай става дума за множество групировки.

В Източно Алепо живеят около 250 000 души. Една част от опозицията в Сирия се състои от радикално сунитско ядро, съществуващо в Алепо от десетилетия. Тези  хора са непримирими по отношение възстановяванета на правителствения контрол върху града.

 

Много от лидерите и членовете на терористите са второ поколение опозиционери в Сирия.

Техните бащи са активни членове на “Мюсюлмански братя” и други опозиционни групи, воюващи срещу бившия президент Хафез Асад.

Алепо е един от бастионите на Мюсюлмански братя в Сирия. Неслучайно там през 1979 г. офицери-сунити от военното училище убиват кадети-алуити.

 

Понастоящем на-ожесточени са битките точно в тези места – артилерийското училище и квартал Рамуса.

 

Това е мястото на бунта на Мюсюлмански братя в Сирия през 1979-1982 г.

Бунтът завършва с кланета в Хама.

Алепо е същата битка, но в други, извънредно по-сложни обстоятелства.

Тагове: ; ; ; ; ;