В отговор на разполагането на американската система за ПРО в Европа Русия е принудена да засили системата за въздушно-космическа отбрана в западно направление, заяви да РИА Новости председателят на комитета към Съвета на Федерациите на Русия по отбрана и сигурност Виктор Озеров.

Американский зенитно-ракетный комплекс Patriot. Архивное фото

«В качеството им на ответни мерки пред такъв вид заплахи ние сме принудени да засилим системата за въздушно-космическа отбрана в даденото направление, да задействаме допълнителни сили и средства за прикриването на съответните обекти и пунктове на управление. В това влиза разполагането на С-400 и комплексите «Искандер» в Калининград, както и създаването на нови части в Западния и Южния военни окръзи», — каза сенаторът.

 

Той отбеляза, че един от аргументите, които Русия представя във връзка с разполагането на американската ПРО в Европа, са били опасенията че създадената инфраструктура може в кратки срокове да бъде преоборудвана за разполагането на ударно въоръжение, в частност, крилати ракети с наземно базиране.

«Днес тези опасения се потвърждават», — каза Озеров.

 

Според него, наред с мотострелковите танкови части, създадени в Западния и Южния военен окръзи, дивизиите включват в себе си военни части и средства за противовъздушна и космическа отбрана.

 

Армейский зенитно-ракетный комплекс Patriot вооруженных сил США. Архивное фото

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;