Победата на  Доналд Тръмп на изборите в САЩ може да доведе до това, че санкциионният режим по отношение на Русия да рухне още преди неговото официално встъпване в длъжност, пише  Politico.

Мост через пролив Босфор, соединяющий азиатскую и европейскую части города Стамбула

Според авторите на статията, преди неочакваната победа на Тръмп европейските лидери по време на срещата на върха през декември са имали намерение да продължат санкциите.

«Администрацията на Обама тясно си сътрудничеше с Европейския съюз за подкрепа на трансатлантическото единство по въпроса за санкциите, доказвайки, че те играят ключова роля за сдържането на Русия. Но победата на Тръмп заплашва това крехко споразумение, защото дава на скептично настроените европейски страни масивен аргумент срещу продължаването на ограничителните мерки: Тръмп все едно ще свали санкциите», — пише авторът на статията.

 

По такъв начин, още преди инагурацията натискът над Москва може да бъде снижен, което, от гледна точка на автора, е «още една победа» за Русия.

Още преди резултатите от изборите в САЩ много европейски лидери отбелязаха, че санкциите срещу Русия не само не работят, но и вредят на ЕС. В частност, към такава позиция се придържаха представителите на Гърция, Унгария, Италия, Словакия и Кипър.

 

 

Politico отбелязва, че всяка от тези страни може да спре санкционния режим, защото за неговото одобрение е нужно съгласието на всяка от 28-те страни-членки на съюза.

 

Сега, знаейки за дружелюбното отношение на Тръмп към руския президент, дори ярките привърженици на санкциите — такива като Германия, Полша, Великобритания и страните от Балтика, могат да решат, че мерките са несъстоятелни, ако Вашингтон се откаже от тях.

 

Авторите на статията изразяват безпокойството си от подобен вариант на развитието на събитията. Според тях, ако Вашингтон не може да бъде лидер, обединяващ Европа срещу Москва, от «западната решимост  пред лицето на руската агресия» няма да остане нищо.

 

Републиканецът Тръмп спечели изборите в САЩ, изпреварвайки своя конкурент от Демократическата партия Хилъри Клинтън. По време на предизборната си кампания той нееднократно заявява за намерението си да оправи отношенията с Русия и открито изразява възхищението си от руския президент. Официално Тръмп встъпва в длъжност през януари 2017 г.

News Front

 

На снимката: протести срещу избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ;