Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария, лекува се в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, предаде БТВ. Чужденецът вече е излекуван и предстои за бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

 

«През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци», сочи информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

 

Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии. Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време.

В продължение на две седмици от Агенцията за бежанците уверяваха хората, че в лагера няма хора с диагностицирани заразни заболявания.

В бежанския център в Харманли от месеци обаче върлуват различни зарази, за които държавните институции мълчат. Това изкара хората от града днес на масов протест. Те се опасват най-много от заразите, които могат да пренесат мигрантите – краста, лашмайниоза и въшки.

Както е известно, протестът на жителите на Харманли прерасна в шествие, което спря пред бежанския лагер, който хората наричат инкубатор на зарази. Протестиращите дадоха срок от три дни лагерът да бъде поставен под карантина и поискаха оставки в държавната агенция за бежанците. Те заплашиха с гражданско неподчинение и блокади на пътища.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;