В кабинетите на Пентагона и сред висшето командвана на този етап (след победата на Доналд Тръмп на изборите) на извънредно внимателни.

 

Генералите се съмняват, разбира ли Тръмп колко реално работи военната машина на САЩ, те се тревожат как ще бъдат разпределени ресурсите, как ще се подредят приоритетите във военната политика в близките месеци…

 

Има и напълно резонни опасения, че много хора в Пентагона ще трябва да си търсят нова работа. По време на предизборната надпревара Тръмп заяви, че в случай на победа на изборите той ще събере висшето военно ръководство на страната и ще им даде 30 дена за разработката на план за пълен и бърз разгром на Ислямска държава.

 

Журналистите тогава припомниха на кандидата: по-рано той твърдеше, че знае повече за ИД от по-голяма част от генералите.

Тръмп отговори на това, че в случай на негова победа на изборите той ще работи с «други генерали», в които вярва.
Настоящите генерали се отнасят скептично към изявленията на Тръмп за възможността бързо да се победи ИД.
Например, генерал Раймонд Томас, началник на Главното управление на войските със специално предназначение към Министерството на отбраната на САЩ, припомня, че  преди десет години САЩ са били достатъчно агресивни към Ал Кайда, но са постигнали само това, че терористите са се разбягали по други страни.
С войната срещу ИД може да се случи същото, твърди генералът.

 

Боец Демократических сил Сирии у разрушенного здания в Ракке. 7 ноября 2016 года

С генерал Томас е съгласен и Началникът на щаба на американските сухопътни войски генерал Марк Мили. Той счита, че да се говори за бърза победа над ИД е преждевременно, че ислямистите ще контраатакуват в Европа и други страни.

 

Ръководителят на Централното командване на ВС на САЩ Джозеф Уотъл предупреждава: след операцията в Мосул и Рака ислямистите ще се адаптират и ще предприемат друга тактика — терор, а светът ще трябва да се противопостави на ново поколение ИД. Т.е. с една бомбардировка работата няма да бъде свършена.

Столкновения в городе Баашика во время операции в Мосуле

Надеждите на американските военни са в това, че с идването на Тръмп ще се случат промени по отношение правилата на водене на бой, с което, обаче, редица генерали не са съгласни.

Например, Вице-председателят на Обединения комитет на началник щабовете генерал Пол Селва твърди, че не знае за никакви правила за водене на бой, които НЕ позволяват на военните на САЩ да поразяват цели от въздуха и ефективно да водят война на земята.

 

Впрочем, не бива да се твърди, че войниците  подкрепят Тръмп повече от офицерите. И в двата лагера има както привърженици, така и противници на Тръмп .

Тагове: ; ; ; ; ; ;