Последната визита на Барак Обама в качеството му на президент на САЩ в Европа демонстрира, че във Вашингтон, а и в европейските столици, е налице пълен разкол в отношението към Русия, пише Time.

Московский Кремль и и Москва река. Архивное фото

Последният най-ярък пример е приемът на стражевия кораб от Черноморския флот «Сметливый» в Гърция, която е част от ЕС и е член на НАТО. В края на октомври корабът пристигна на гръцко пристанище за участие в културни мероприятия по повод годината на Русия в Гърция. Но независимо от това, че САЩ и ЕС въведоха санкции  и обвиняват Москва в обстрела на мирни жители в Сирия, никой от Запада по време на визитата на Обама не изрази протест срещу Атина.

 

Разбира се, някои политици във Вашингтон заявиха, че поведението на Гърция е «неприемливо» и не «подобава на член на НАТО».

 

Но всичко, за което говори американският президент, бе за «важността да се запазят санкциите», докато не се разреши конфликтът с Украйна, пише изданието.

 

Опасенията на Обама по повод действията на ограничителните мерки са понятни. САЩ и Германия са двете главни държави, които се противопоставят на Русия — но и двете в момента не са в най-добра си форма, за да подкрепят партньорите си. Миналата седмица на президентските избори спечели Доналд Тръмп, който обеща да подобри отношенията с Москва. Но и преди победата му Европа беше твърде разделена и увлечена от вътрешните си  проблеми, за да превключи вниманието си към Русия, се казва в статията.

 

Западните СМИ пишат, че Обама «ще предаде щафетата» по изграждане на отношенията с Русия на канцлера на Германия Ангела Меркел. Но всъщност нещата са доста по-сложни — Германия няма такова влияние, както САЩ, които биха могли да обединят Запада, особено на фона на Брекзит, твърди авторът.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

От момента на британския референдум Европа живее в «режим на оцеляване».

В продължение на последните три години нейната политика по отношение на Русия почти напълно бе съсредоточена в рамките на сътрудничеството на Меркел и Обама с опора върху Великобритания.

«Но с излизането на Британия от ЕС, а на Обама от Белия дом Меркел ще се наложи да прилага значително по-големи усилия, за да застави колебаещите се съюзници да подкрепят предишната линия», — пише изданието.

 

Независимо от това, че по време на срещата в Берлин главните европейски страни «eдинодушно» заявиха за продължаване на политиката на санкции, много членове на ЕС не са съгласни с това. В частност, Гърция, Италия, Унгария, Словакия и Кипър вече нееднократно заявиха за необходимостта да се отслабят санкциите, защото те само вредят на европейската икономика, но не променят поведението на Русия.

 

В голяма степен тези страни зависят от кредитите на ЕС, именно това ги държи редом до Меркел, но финансите съвсем не са «най-добрия начин» да се управлява «eвропейското семейство», се казва в статията.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;