Ако избраният президент на САЩ Доналд Тръмп иска да докаже пред другите световни лидери, че знае какво върши, неговият външнополитически курс трябва да започне с опит да се подобрят отношенията с Русия, пише Time.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

«Презареждането» на отношенията с Русия се оказа най-сериозният провал във външната политика на администрацията на Обама.

«Обама и неговият държавен секретар Хилъри Клинтън така и не разбраха, че за САЩ не е изгодна борбата с Русия по въпроси, които за руснаците са значително по-важни, отколкото за американците, и че конфликтът с Москва няма да донесе нищо ценно за САЩ», — се казва в статията.

 

Новият лидер на Белия дом счита, че Вашингтон трябва да прави по-малко в света и повече за себе си, а американската изключителност не струва и цент повече от сумата, която може да се получи на свободния пазар, се казва в материала.

 

Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

«Тръмп без съмнение ще отстъпи Крим на Русия и ще се откаже от твърдата линия на Обама по отношение на останалата част на Украйна», — пише изданието. 

 

Новият американски лидер ще получи похвала за това, че той ще понижи напрежението в отношенията, които се движеха по опасната спирала на ескалацията, особено в киберпространството.

 

Но Русия  не е единствената държава, по отношение на която САЩ трябва да променят политиката си. Вашингтон следва да преразгледа възгледите си и за сирийския конфликта, счита авторът на статията.

«Много политически точки, които Тръмп може да заработи бързо, ще дойдат не в резултат на решаването на сложни глобални проблеми, а в резултат на отказа от сражения, в които не може «да се постигне победа», — се казва в материала.

 

Както пише изданието, Тръмп осъзнава, че САЩ нямат сили отново да съберат всички части на Сирия, отчитайки целия калейдоскоп от интереси и играчи, които вече са там, затова избраният президент на САЩ ще се бори само с терористите от Ислямска държава.

 

 

Още един лидер, с когото Тръмп трябва да оправи отношенията, е турският президент Ердоган, който по-рано заяви, че президентството на Тръмп е «нова ера» в американската демокрация. Подобряването на отношенията между Анкара и Вашингтон може да съдейства за екстрадицията на смъртния враг на Ердоган Фетхуллах Гюлен, пише изданието.

Освен това, ако сътрудничеството между Тръмп, Путин и Ердоган се разшири, САЩ, Русия и Турция могат да започнат тристранна дискусия.

 

Още един важен външнополитически въпрос са отношенията между САЩ и Япония.

Избраният президент на САЩ следва да обърне внимание на това, че Токио в продължение на пет поредни години увеличава военните си разходи, отбелязва авторът на материала.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

«Желанието на Япония да прехвърли по-голяма отговорност върху себе си в областта на сигурността се съчетава чудесно с намеренията на Тръмп», — се казва в статията.

Америка не трябва да забравя и Канада — една пета част от канадската икономика зависи от експорта в САЩ. Разбира се, има много проблеми в сферата на американо-канадските отношения, но и има и пространство за сътрудничество, пише изданието.

 

 

«Това ще бъдат интересни четири години», — резюмира авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;