Жителите на Харманли излизат днес на протест, страхуват се, че действителната картина на заразните заболявания в бежанския център в града се прикрива умишлено, съобщи БНР.

Недоволството е насочено срещу институциите, които, според организаторите, не дават конкретна информация за случаите на заразни заболявания в регистрационно-приемателния център за чужденците. Да бъде закрит бежанският център и оставката на директора на Държавната агенция за бежанците – Петя Първанова, както и на ръководство на лагера – това са основните искания. Протестиращите ще настояват за специализирани прегледи на всички обитатели на центъра, за които има съмнения, че са болни от лайшманиоза. В лагера живеят над 3 000 души. През последната седмица са регистрирани 20 случая на краста.

От РЗИ – Хасково съобщиха, че са предприети всички мерки за дезинфекция на помещенията и за лечение на заболелите.

В петък Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов разпореди да бъдат прегледани настанените в бежанския център в Харманли мигранти за кожни и паразитни заболявания. В случай на необходимост ще бъде извършена и и допълнителна дезинфекция на територията на лагера, се казва в съобщението на здравното министерство.

Тагове: ; ; ; ;