Американските конгресмени от двете партии работят над мащабен закон, който трябва да отговори уж на интервенцията на Русия в Украйна, в Сирия и «влиянието» на Москва над изборите в САЩ, съобщи членът на Демократическата партия, сенаторът от щата Мериленд Бен Кардин за агенция Ройтерс.

 

«Русия е много сериозен призив за Америка. Те не са наши партньори. Те са хулигани», — заяви законодателят, добавяйки, че е в ход работа над всестранен закон в това направление.

Здание Госдепартамента США в Вашингтоне. Архивное фото

Сенаторът добави, че това ще бъде отговор «както на руските компютърни атаки, така и на МиГ-овете».

 

Кардин се съмнява, че настоящият състав на конгреса ще успее да разгледа и приеме законопроекта. Според него, парламентаристите се надяват «да заложат основите на бъдещето».

 

По-рано официалните представители на САЩ заявиха, че хакери, които, според американската страна, биха могли да са свързани с руското правителство, са се намесили в предизборната кампания и са осъществили атаки над електронните ресурси на Демократическата партия. В частност, имаше обвинения за съпричастността на Москва съм публикуваната от Wikileaks електронна кореспонденция на шефа на щаба на Клинтън — Джон Подеста.

 

Спецкоординаторът на ОССЕ Одри Хловър заяви, че наблюдателите НЕ са фиксирали външна намеса в електронните системи по време на предизборната кампания.

 

Властите в САЩ нито веднъж не подкрепиха с доказателства своите обвинения за съпричастността на Русия към хакерските атаки с цел да се повлияе върху резултатите от изборите. Президентът на Русия Путин на своя ред заяви, че в публикуваните данни няма нищо, което да е в интерес на Москва, а истерията се нагнетява, за да се отвлече вниманието от съдържанието на документите.

 

Освен това, Киев, САЩ и ЕС нееднократно обвиняват Русия в намеса в ситуацията в Украйна. Кремъл отрича това и назовава подобни обвинения неприемливи. Москва нееднократно заявява, че не е страна в конфликта и не е съпричастна към събитията в юго-изтока.

Логотип Евросоюза на здании штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе. Архивное фото

Русия и САЩ съглсауваха на 9 септември план за Сирия, който включваше прекратяване на огъня и координиране на операцията срещу терористите. На 3 октомври представителят на държавния департамент Джон Кирби заяви, че Вашингтон спира сътрудничеството с Москва за примирието в Сирия и оставя само военните канали за предотвратяване на конфликтите във въздушното пространство.

 

МВнР на Русия, коментирайки това решение, заяви, че не може да не изрази дълбокото си разочарование. Във ведомството отбелязаха, че позицията на Вашингтон доказва неспособността на САЩ да изпълнят поетите обещания.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;