Противниците на Доналд Тръм считат неговата политика за «радикална и безпочвена», но те следва да прекратят истерията, пише Foreign Policy.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

«Въпреки стенанията на «тръмпофобите» във формиращата се стратегия на новия американски президент има много рационална мисъл и реализъм», — твърди авторът на статията, ст.н.сътрудник към Центъра на стратегически и международни изследвания Едуард Лутвак.

Става дума за няколко направления във външната политика на Тръмп — в частност, по отношение на Русия, за готовността да се нормализират отношенията, което републиканецът заяви още по време на предизборната си кампания.

 

«Ако политика на Тръмп по отношение на Русия се окаже успешна, това ще понижи напрежението в отношението между двете страни, а заедно с това и нуждата да се изпращат в Европа голям брой американски войски за засилването на НАТО», — разсъждава авторът.

Освен това, Тръмп нееднократно призовава военния алианс към «по-голяма честност» що се отнася до разпределение на разходите между различните държави, влизащи в алианса. Някои в Европа дори считат, че политиката на Тръмп ще провокира появата в ЕС на собствени въоръжени сили, което, от гледна точка на автора, е странна мисъл, защото в този случай ЕС ще изхарчи повече финанси.

Що се отнася до цялостната европейска политика, то тя няма да зависи от Тръмп, счита Лутвак.

 

Американският милиардер нееднократно е демонстрирал своя евроскептицизъм, но, встъпвайки в длъжност, той вече няма да може да се изказва по темата твърде активно, а още повече да е в състояние да направи нещо: Вашингтон не може да влияе върху работата на европейските ведомства.

 

Много анализатори изразяват безпокойството си по отношение позициите на републиканеца по международните търговски споразумения.

«Вярата в свободната търговия в наше време се превърна в нещо като религия, което прави Тръмп вероотстъпник»,  пояснява експертът.

 

Той действително няма намерение да ратифицира Транстихоокеанското партньорство (ТТП), което преди година нарече «чудовищна сделка», но с това неговото «вероотстъпничество» ще приключи: нищо не заплашва съществуващото търговско споразумение на САЩ с други страни, нито позициите на САЩ във Световната търговска организация.

 

Според Лутвак, «глобалната паника» по повод международната политика на Доналд Тръмп скоро ще стихне. На 17 ноември той се срещна с японския премиер Синдзо Абе, което, както твърди авторът, е признак за началото на неизбежната «нормализация» на отношенията при формиращата се администрация на президента на САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;