Американският журналист и политолог Филип Батлър счита, че срещата на Меркел и Обама е свързана непосредствено с поправката на резолюцията, която ще се гласува на 21 ноември от Европарламента в Страсбург, и която е свързана непосредствено с «борба срещу руската пропаганда».

 

Поправката в проекта за резолюция се е появила малко преди заседанието на Европарламента за резолюцията.

 

«Всичко това е «ефектът Тръмп». Меркел и Обама са решили да покажат на новия президент на САЩ, че той няма да се задържи на поста си, ако се опита да промени разстановката на политическите сили в региона. Те решиха да се презастраховат в случай, че той се опита да оправи отношенията с Русия. Ако европейците нямат друга информация, освен тази, която им предлагат официалните СМИ, то общественото мнение ще бъде радикално против Русия», — заяви Батлър.

 

 Политологът Александър  Бутшаковски също споделя мнението, че спешното приемане на закона е свързано със срещата между Обама и Меркел.
«Вече повече от година се водят разговори за противодействие на руската пропаганда, но по-рано се използваха други методи. Например, в Латвия се създадоха специални рускоезични телевизии и радиа, които се опитаха да излъчват на територията на Русия. Меркел и Обама са изплашени от това, че краят им се вижда, а не е ясно как ще се държи следващият президент на САЩ, няма яснота и около ситуацията в Германия. Главното е да не се допусне този закон да бъде приет тихичко», — коментира той.

 

 

Борба с «руската пропаганда»

Припомняме, че в много страни от Европа вече са създадени локални организации за борба с руската пропаганда. Подобни комитети вече съществуват в редица страни, сред които Холандия, Латвия, Литва, Полша, Чехия.

Например, Холандия през 2015 г. отдели 1.3 млн евро за подкрепа на независими рускоезични медии, това твърди сайтът на холандското МВнР. Великобритания, САЩ, Швеция, Германия подкрепиха тази инициатива и се договориха да укрепват «независимите» рускоезични издания.

 

 

Правителственият институт на Швеция също понастоящем осъществява програмата «Креативна армия».

Целта на програмата е «укрепване на демокрацията в Русия». Задачата на «Креативната армия» е да се промени общественото мнение чрез културно въздействие.

 

В Чехия и Словакия се провежда кампания за борба с проруската пропаганда.

 

Инициатор на програмата е Изследователският институт за сигурност в Прага.

Целта е да се въздейства върху общественото мнение на жителите на тези страни спрямо Русия.

 

Борбата с «руската пропаганда» се води активно и в Латвия, където през 2016 г. властта за шест месеца спря излъчването на канал Русия-РТР «заради разпалване на война и ненавист», а също блокира латишкия сайт на агенция Спутник като «прокремълски инструмент».

 

През лятото на 2016 г. в Украйна и Литва бяха обявени програми за търсене на журналисти, които ще се занимават с «противодействие на руската пропаганда».

За повече информация относно подготвяната от ЕС резолюция прочети тук — https://bgr.news-front.info/2016/11/20/vnimanie-fashizm-es-shhe-glasuva-rezolyutsiya-za-borba-s-ruskata-propaganda/

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;