Привържениците на движението «Yes California», които са за отделянето на Калифорния от САЩ, планират да открият на територията на Русия «посолство» на щата. Това се съобщава на сайта на американското списание  Business Insider.

 

Лидерът на движението Луис Маринели съобщи, че представителството няма да изпълнява дипломатически функции. Според него, главната мисия на «посолството» е да разказва на гражданите на Русия за историята и културата на Калифорния, да съдейства за развитието на търговските връзки и ръста на туризма. Според информация от изданието, понастоящем привържениците на движението активно обсъждат идеята и провеждат тематични срещи.

Активистите имат планове да открият подобни центрове и в други страни. Маринели счита, че мрежата от «посолства» ще помогне на Калифорния по пътя й към независимост. Според него, когато настъпи нужният момент, калифорнийци ще могат да се обърнат към страните по света за подкрепа и да им зададат въпроса: «Признавате ли независимостта ни от САЩ?»

 

Калифорния е най-населеният и трети по площ щат в САЩ, който е лидер по обема на БВП.

На изминалите президентски избори 61.8 % от калифорнийците дадоха гласа си за Хилъри Клинтън. Това изостри протестното движение за независимост, защото в болшинството щати на САЩ победа удържа Доналд Тръмп.

 

 

Тагове: ; ; ; ;