Министерството на отбраната на Латвия е готово да се защитава от Русия «до последно» на фона на победата на републиканеца Доналд Тръмп в САЩ, пише The Washington Post.

Колокольня Домского кафедрального собора в Риге, Латвия. Архивное фото

Заради растящите страхове по повод обещанията на Тръмп по отношение на държавата, която граничи с Русия, към латвийското военно ведомство още през лятото е формиран отряд от 20 доброволци. Те са получили правото да носят оръжие и са преминали през подготовка, се казва в статията.

 

Както отбелязва изданието, целият бюджет на Латвия е 1/16 от американския военен бюджет, но Рига се стреми «да повиши своите военни възможности», в това число за сметка на «извънсистемни опити» да заздрави своето военно ведомство. След нееднократните изявления на Тръмп за това, че той може да започне да подобрява отношенията на САЩ с Русия, латвийските власти вече не са сигурни, че САЩ и НАТО ще дойдат на помощ в случай на необходимост, пише  WP.

 «В нашето министерство ще има оръжие, готови сме да се защитаваме», — цитира изданието държавния секретар на министерството на отбраната на Латвия Янис Харисонс.
Силы обороны Эстонии совместно с союзниками НАТО. Архивное фото

«Мечтите, че американците или Бог ще ни спасят, вече ги няма. Ние трябва да се придържаме към позицията, че ако нещо се случи, ще трябва да се борим ние, като фините през 1939 година, за да дойде Западът да ни помогне», — цитира изданието думите на бившия министър на отбраната на Латвия, настоящ член на Европарламента Артис Пабрикс.

 

Но не всички в Латвия се страхуват толкова много от възстановяване на отношенията между САЩ и Русия.

Кметът на Рига Нил Ушаков заяви, че преди събитията в Украйна отношенията с Русия са били спокойни — имало е търговски и икономически връзки.

«Ако можехме да се върнем към отношенията през 2013 година, бих приветствал това», — заяви Ушаков.

 

Отношенията на НАТО с Москва се изостриха през март 2014 г. на фона на присъединяването на Крим. Тогава бе спряна работата на Съвета Русия-НАТО, първото заседание на което се състоя едва през април 2016 г. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано заяви, че Москва не представлява заплаха за никого, но няма да остави без внимание действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;