RFE: Испанската вила на Порошенко — присмехът на олигарха срещу борбата с корупцията

Дата на публикуване: 19 11 2016, 05:46


RFE: Испанская вилла Порошенко – насмешка над борьбой с коррупцией
Изданието Radio Free Europe проведе собствено разследване, в резултат на което стана ясно, че президентът на Украйна Петро Порошенко има недекларирана вила в южна Испания.
Стана ясно, че подобна недвижимост имат и «ключовите му съюзници»: зампредседателят на партията «Блок на Петро Порошенко» Игор Кононенко, а също първият замсекретар на СНБО Олег Гладковски.

Но нито една от тези разкошни испански вили не са споменати в рамките на завършилото на 30 октомври електронно деклариране на имуществото на държавните чиновници.

Новата инициатива, припомня изданието, бе стартирана, за да има прозрачност и да се изкоренят подкупите в страната.
Независимо от от това, в декларациите на Порошенко, Кононенко и Хладковски са посочени компаниите, на които формално принадлежат тези испански вили.
По такъв начин тази недвижима сила «е невидима за обществения поглед».
Както се отбелязва в статията, макар да няма нищо незаконно в това да се контролират активите посредством компании (ако тези активи се използват за бизнес-цели), то борците срещу корупцията заявяват, че в дадения случай това е присмех срещу задължението на държавните чиновници да декларират своето имущество.
Подобна ситуация предизвиква въпроси по повод следното: по какъв начин е била придобита тази недвижима собственост.
Правителствата на западните страни приветстваха приемането в Украйна на новия закон за електронното деклариране на активите на държавните чиновници, отбелязвайки този факт като крупна крачка в борбата с корупцията, се казва в статията.
Но активистите твърдят, че този закон съвсем не е съвършен.
Radio Free Europe отбелязва, че корупцията е била и си остава непреходен проблем за Украйна.
Корупцията способства за политическата стагнация, която настъпи както след «оранжевата революция» през 2004-2005 г., така и след «eвромайдана.
Западните чиновници и международните финансови организации заявяват, че подобна криминална дейност поставя под заплаха предоставяната на Киев многомилионна финансова помощ, която започна от 2014 г.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий