Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е инициирал проверка  на инспектората на военното министерство около назначаването на съпругата на Радев Десислава Генчева, изпълнявала в близкото минало длъжността PR на Военновъздушните сили.
Десислава Генчева е назначена от Радев на 11 ноември 2014 г., това обяснява Ненчев в писмен отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Методи Андреев и от РБ Петър Славов, пише dnes.bg.

Радев е подписал с Генчева допълнително споразумение към трудовия й договор, според който тя работи в отдел «Финанси», да изпълнява и функциите за връзки с обществеността като «старши експерт» срещу допълнително възнаграждение.

Съмненията за конфликт на интереси са от времето, когато съпрузите работели заедно във ВВС, се появиха още, след като беше обявена кандидатурата на Радев за държавен глава, но сега вече преписката от проверката на инспектората отива в комисията.

Иначе Ненчев обяснява, че Радев в качеството си на командир на ВВС не е бил длъжен да иска разрешение от МО да назначава цивилни служители, защото сам по себе си е бил работодател като оглавява ВВС, които пък са юридическо лице.

Освен това длъжностите на цивилните лица, наети към ВВС, не се заемат след конкурс.

Шефът на ВВС пък не дължал обяснение на министъра дали е в конфликт на интереси.

Инспекторатът на МО е започнал проверка на случая след подаден сигнал от директора на пресцентъра на военното министерство за системни нарушения от страна на командването на ВВС на административни актове, регламентиращи PR-а.

От проверката е направен извод, че дейността за връзки с обществеността на командването на ВВС не е осигурена щатно, а при организацията и осъществяването й са допуснати пропуски и нарушения, в това число и на актове на министъра.

Тагове: ; ; ;