Американското издание Washington Post излезе с остра антируска статия, в която пише, че Москва е установила контакт с избирателния щаб на републиканеца Доналд Тръмп, който спечели изборите в САЩ на 8 ноември, пише The National Interest.

 

 

 

 

20

 

 

 

По-правилно е да се каже, чеРусия е опитала да се свърже с щабовете на двамата кандидати ( ред. -защото си няма друга работа, сигурно), но са се отзовали само представителите на милионера уточнява изданието.

 

 

Както пише National Interest, Washington Post описва в «зловещи краски»съобщавайки за опити на Москва, да установи контакти с Доналд Тръмп, станали «разобличение, което може отново да предизвика внимателна проверка за ролята на Кремъл в предизборната гонка на избрания президент срещу Хилари Клинтън. При което авторът на статията, се хваща за думите на заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, как Москва се е опитала » да установи контакт с обкръжението на Тръмп».

 

 

 

» За Washington Post изглежда, самото съществуване на такива контакти, вече означава, че Путин е превзел Белия дом»,- иронизират колегите от National Interest.

 

 

 

 

Washington Post  не спират до тук и се опитват да изопачат думите на официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова, която заяви, че контактите на руски дипломати с представителите на Тръмп и Клинтън са абсолютно обичайна практика. Но за повече драматичност Washington Post вземат думите «обичайна практика» и ги слагат в кавички, за да внушат на читателите си » аха, видяхте ли, обичайна практика казват».

 

 

 

Освен това, американското издание цитира руски дипломат, който съобщил, че Москва се опитала да влезе в контакт с лидерите на избирателните щабове по въпроси като » уточняване на заявленията на кандидатите или предаване на искания за интервю от руски журналисти».

 

 

 

 

 

 

Washington Post с цялата си сериозност отбелязва, че заявлението е било направено » в условия на анонимност заради деликатния характер на въпроса». Въпреки, че не става ясно колко делокатна може да е темата за искания за интервю от журналисти.

 

 

National Interest уточнява, че материалът и поднасянето на темата от Washington Post, свидетелства за предубеждения и необективна журналистическа работа, която има за цел да внуши определени идеи, които не отговорят на истината, а за случая между Москва и щабовете на кандидатите- става въпрос за нормална дипломатическа практика и няма нужда да се подвежда читателят с такива неумели опити.

 

 

Уважение към западните колеги журналисти от National Interest, които имат доблестта да реагират и носят журналистически барометър за истиност, изхождайки от принципите за журналистическа етика- важно е навсякъде по света да има журналисти, които улавят тънките повеи на манипулациите и сигнализират обществеността.

 

 

 

Все пак, много анализатори се шегува след победата на Доналд Тръмп, питайки  кога най-после някой ще обвини Русия за победата Тръмп и загубата на Хилари.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;