9

Американското издание Washington Post пусна рязка антируска статия за това, че Москва е установила връзка с предизборния щаб на републиканеца Доналд Тръмп, пише The National Interest.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

«За Washington Post самото съществуване на подобни контакти явно означава, че Путин е завзел Белия дом», — иронизира авторът на статията в  NI.

WP се присмива и на изявленията на официалния представител на руското МВнР Мария Захарова, която заяви, че контактите на руските дипломати с представителите на Тръмп и Клинтън са обичайна практика.

Микрофоны на пресс-конференции. Архивное фото

«Washington Post отдели «обичайна практика» в кавички, за да няма съмнения сред читателите, че авторите на статията мислят в тази посока», — пише  NI.

 

WP цитира руския дипломат, който съобщава, че Москва се е опитала да установи контакт с лидерите на предизборните щабове, «за да се предадат молби за интервюта за руски журналисти».

 

«Washington Post с цялата си сериозност отбелязва, че изявлението е било направено» анонимно заради деликатността на въпроса».

Макар и да не е съвсем ясно, доколко деликатна може да бъде молба за интервю», — се казва в материала.

 

NI пише, че в случая с WP  става дума за предубедена журналистика, а в случая с контактите между Москва и щабовете на кандидатите — за нормална дипломатическа практика.

Петя Паликрушева