Трансляция выступления избранного президента США Дональда Трампа на площади Таймс-сквер в Нью-Йорке. Архивное фото

Заявлението бе направено на фона на обвиненията по адрес на Русия за намеса в изборния процес на САЩ и хакерски атаки над ресурсите на Демократическата партия, които обвинения звучаха от американските власти и кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Руските представители нееднократно наричаха твърденията голословни.

 

«В деня на гласуването не са постъпили никакви съобщения за нарушения на системата на сигурност, в това число такива като хакерски атаки върху оборудването за гласуване», — заяви представител на организацията.

 

Международните наблюдатели не са получили възможност да работят във всички щати на САЩ по време на изборите, въпреки задължението на Вашингтон пред ОССЕ, се казва още в изявлението от мисията на организацията.

 

 

Шансовете не са равни

 

 

Правилата за провеждане на американските избори затрудняват възможността за борба за президентското кресло на независими кандидати и на представители на малките партии, считат наблюдателите от ОССЕ.

(това да го прочетат привържениците на т.нар. «мажоритарен вот» в България).

 

«Промените в правилата правят изключително трудно за кандидатите от трети партии или независими кандидати да се регистрират за участие в президентските избори във всички щати, към двамата независими кандидати на тези избори е било отделено минимално внимание», — се казва в изявлението.

 

По време на вече преминалите избори, освен Тръмп и Клинтън, в надпреварата участват кандидатите от Либертарианската партия Хари Джонсън и Партията на «зелените» Джил Стайн. За тях светът не разбра. Вероятно Америка също. За Джонсън все пак гласуваха 3 % от избирателите, а за Стайн — 1 %.

 

Битката между кандидатите

Говорейки за воденето на кампанията в САЩ, ОССЕ отбелязва, че тя се е характеризирала с лични нападки.

«Президентската кампания се характеризира с груби персонални нападки, а и с нетърпима риторика на един от кандидатите», — заяви специалният координатор и шеф на мисията на ОССЕ по време на изборите в САЩ Кристин Мутонен.

По време на кампанията Тръмп и Клинтън нееднократно се нахвърляха един върху друг с рязка критика, в това число и от личен характер. Тръмп заплаши да вкара Клинтън в затвора, наричайки я «лъжкиня», корумпирана и гадна. На репликата на Клинтън, колко е хубаво, че Тръмп не е на власт, републиканецът отговори: «В противен случай Вие щяхте да сте в затвора».

 

Клинтън на свой ред характеризира опонента си като «фаворит на Путин», нарече привържениците на Тръмп «сборище».

 

 

Като цяло ОССЕ се затрудни да каже, можеха ли нарушенията по време на гласуването да окажат влияние върху изхода от изборите за президент на САЩ.

 

«Трудно е да се каже…Достатъчно голям брой хора не успяха да гласуват, очевидно е, че ако те бяха гласували, резултатът би могъл да бъде друг. Но кой знае?», — заяви ръководителят на наблюдателната мисия на ОССЕ по време на изборите в САЩ Одри Хловър.

 

Тагове: ; ;