Американският президент Обама направи опит да успокои съюзниците си от Европа за предстоящото управление на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

В Берлин Обама се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и премиерите на Великобритания, Италия и Испания — Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой.

 

Темите на разговора между шестимата лидери са били следните: конфликтът в Украйна, терористичната заплаха, последствията от Брекзит и политиката спрямо Русия.

 

Основният въпрос на европейците, обаче, е бил – как ще се работи с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. От шестимата лидери в канцлерството само Обама познава следващия президент и е разговарял с него.

 

Европа е разтревожена от новата власт във Вашнгтон заради острите изявления на Тръмп относно вече постигнатите споразумения като Парижкото споразумение за климата или атомната сделка с Иран.

Европейските лидери и Обама се обявиха за запазване на санкциите срещу Русия до пълното прилагане на споразуменията от Минск. Те изразиха безпокойство от това, че в Източна Украйна все още няма примирие и въоръженият конфликт продължава.

Участниците в срещата се ангажираха с добро сътрудничество в рамките на НАТО и в бъдеще. За последствията от Брекзит освен на общата среща се говори по-късно и на среща на четири очи между Ангела Меркел и Тереза Мей. Резултатите от техния разговор обаче не бяха обявени.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;