Вместо при всяка възможност да се опитват да се противопоставят на Русия, САЩ трябва да се научат да различават амбициите си от жизнено важните американски интереси, пише The American Conservative.

Флаги России и США

Отношенията между Москва и Вашингтон страдат, защото САЩ не са в състояние да направят разлика между непосредствените и жизнено важните интереси, счита авторът на материала. В резултат САЩ постоянно се опитват да си съперничат с Русия на територии, които се намират в зоната на нейните интереси, но които имат слабо значение за Вашингтон.

 

«Вече видяхме това чрез разширяването на НАТО навътре в територията на бившия СССР, днес виждаме това отново в Сирия», — се казва в статията.

 

Вашингтон следва да ореже амбициите си, за да сведе до минимум разногласията с Русия, пише изданието.

 

Сред американските политически кръгове битува мнението, че САЩ са длъжни да се противопоставят на Русия всеки път, когато тя прави нещо, което е нежелателно за Вашингтон, но това рядко се съпровожда с обяснения: как всъщност може да се помогне да се завиши сигурността за самите Щати. Авторът на статията отбелязва, че такъв подход много често носи след себе си големи рискове и съвсем неочевидна полза

Здание Конгресса США (Капитолий) в Вашингтоне. Архивное фото

Както пише  American Conservative, най-простият начин да се снижи напрежението в отношенията с Русия е да се избягват нови дразнители.

«Стремежът да се прободе в окото Москва без каквато и да е причина, очевидно, няма да съдейства за установяване на такова равнище на сътрудничество, на което разчита Вашингтон», — се казва в материала.

 

Авторът на статията препоръчва лидерите в САЩ да се откажат да възраждат старите планове за разполагане на ПРО в Европа, както и да спрат да разширяват НАТО и антируските санкции.

 

«Въвеждането на нови санкции срещу Русия няма да постигне нищо повече, което вече дадоха съществуващите ограничителни мерки, затова от тази политика трябва да се откажат»,  — пише той.

 

 

Офис банка Morgan Stanley. Архивное фото

Всеки път, когато има съблазън «да се ударят руснаците по носа» (както се изрази Джон Кейсик), САЩ следва добре да помислят към какво ще доведе това и доколко то въобще трябва да се извърши. Отношенията между Москва и Вашингтон преживяват недобри времена, защото западните политици са измислили решения, ръководейки се от съмнителна логика и без да мислят за последствията, се казва в статията.

 

САЩ, Русия и другите страни само ще спечелят от конструктивните отношения между Москва и Вашингтон. Но първо САЩ трябва да разберат, че взаимодействието с друга велика държава не е отстъпка, резюмира авторът на материала.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;