На 17 ноември японското издание Nihon Keizai задава въпроса: «Как ще се обясни на Тръмп ценността на съюза между двете държави?» Изданието се надява, че премиерът на Япония Синдзо Абе по време на преговорите в Ню Йорк с новия президент на САЩ ще се справи с тази задача.

Бывший генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен

Японският премиер не е служил в армията, но Токио харчи големи пари за обслужване на американските бази в Япония.

А щом стане дума за мащабни пари, това за всяка държава си е стабилен аргумент.

Така страничният наблюдател може да остане с впечатлението, че НЕ САЩ са хвърлили атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, а може би Путин…

 

По-рано американският седмичник The New Yorker пространно се усъмни в способностите на Тръмп да командва въоръжените сили на САЩ.

 

Наистина, 45-ия президент не е в първа младост, носи мащабен бизнес на гърба си, с години се е борил срещу бюрокрацията, за да изпъкне, т.е. предполага се, че до известна степен се е изхабил…Но той НЕ Е изхабен по друга причина — няма нито ден прослужен в месомелачката на държавната власт

 

А това предполага здрав разум, имайки предвид мащабите на двойните, тройни и прочие стандарти там, а и зловещите удари от всички страни, извършващи се в този политически вертеп.

Дано всичко това му помогне поне да остане жив.

Дональд На снимката: Доналд Тръмп и Мелания Тръмп на Капитолийския хълм във Вашингтон

Прагматикът Тръмп счита, че Америка употребява твърде много средства и усилия за решаване на световните проблеми.

Точно в това е силата на неговата стратегия.

Защото самите американци, а и светът си отдъхнаха, разбирайки, че на хоризонта се е появил човек, който не иска да лапне целия свят, за да го набута в търбуха на Америка.

Апропо, след завръщането на Крим в състава на Русия американският изследователски център Rand Corporation с финансовата подкрепа на Пентагона стигна до извода (чрез метода на моделирането), че руската войска може да завоюва страните от Балтика само за 36 часа.

Факт.

За 12 часа САЩ ще изгубят  повече самолети, отколкото за целите бойни действия от войната във Виетнам.

А военнослужещите?!

За броени часове ще бъдат ликвидирани повече военнослужещи, отколкото за 16 години бойни действия в Ирак и Афганистан взети заедно.

Флаги России и США

Затова при подобни игрички най-важното е да се зададе правилният въпрос: защо е нужно всичко това на Русия и САЩ?

А този въпрос Доналд Тръмп задължително ще си го зададе, защото той е прагматик.

 

Според  The New Yorker, «главното в Тръмп не е вярата в това, че интересите са по-важни от ценностите, а увереността, че в интересите няма място за ценности».

 

И ако 45-ият президент на САЩ не може да направи нещо сам, на негово разположение ще бъде «най-голяма корпорация в света с щат от 2.8 граждански лица и 1.5 милиона военнослужещи».

 

И все пак: Защо е нужно всичко това на Русия и САЩ?

 

А трябва ли да поставяме оцеляването на света на карта?!

 

 

Тагове: ; ;