Доналд Тръмп следва да изчака с новото «презареждане» на отношенията с Москва, приоритет трябва да му е укрепването на връзките с традиционните партньори на САЩ, пише Майкъл Макфол (екс-посланик на САЩ в Русия) в своята колонка в The Washington Post.

Майкл Макфол. Архивное фото

Разтревожен от изказванията на новоизбрания президент на САЩ по адрес на съюзниците на Вашингтон, бившият посланик в Русия реши да му даде няколко съвета.

 

Инструкциите на Макфол включват три точки. Първо, според екс-дипломата, трябва да се дадат уверения на американските партньори, че САЩ ще ги защитават независимо от «платежоспособността» им, Тръмп не трябва да иска от съюзниците повишаване на разходите за отбрана. Макфол счита, че 2 %, които по-рано са одобрени от страните-членки на НАТО, са напълно справедливо плащане за колективната сигурност.

 

 Бившият посланик съветва Тръмп да спре нападките си над Трансатлантическата търговия и инвестиционното партньорство. Според него, неприязънта на новия американски лидер към всички трансатлантически търговски инициативи може да окаже отрицателно въздействие върху съюзниците в Европа.
 Макфол съветва Тръмп по-често да употребява думите «демокрация» и «свобода». Според дипломата, пренебрежителното отношение на новоизбрания президент към ценностите, «общи за всички съюзници на САЩ», ще  окаже негативно въздействие върху доверието на партньорите, затова Тръмп трябва поне да обещае, че ще се бори за демокрация по целия свят.
Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

По-рано Макфол нееднократно обявява категоричната си неприязън към Доналд Тръмп, а в деня на обявяване на резултатите от президентските избори в САЩ екс-дипломатът развихри серия от съобщения в Туитър.

 

Макфол нарече победа на Тръмп голям успех за руското ръководство и обвини Москва в намеса в предизборната надпревара.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;