Парламентарната Асамблея на НАТО не влиза в числото на ръководните органи на Алианса, тя е свързващо звено между националните парламенти и Североатлантическия алаианс.

 

Решенията на асамблеята за ръководните органи на НАТО носят препоръчителен характер, косвено влияят на политиката на 28-те държави в алаианса, 17-те асоциирани членове (включително Армения, Грузия, Украйна, Азербайджан, Алжир, Мароко, Израел, Йордания) и 7-те държави-наблюдатели (Казахстан, Австралия, Южна Корея, Египет, Косово, Палестина и Япония).

 

Ежегодно в различни страни на НАТО се провеждат пролетни и есенни сесии (секретариатът е разположен в Брюксел). Председателят на асамблеята от 2014 година е представител на СЩА — Майкъл Търнър. Висшият ръководен орган — Постоянният комитет се състои от представителите на всички страни-членки.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг. Архивное фото

ПА на НАТО се състои от 257 депутати, назначавани от националните парламенти на страните-членки на НАТО минимум за 1 година. Най-голям брой депутати изпращат САЩ (36 човека), най-малко — Исландия, Латвия, Люксембург, Словения и Естония (по 3 човека).

Общият брой на участниците в ПА на НАТО е около 360 човека.

 

Ежегодният бюджет на организацията се съставя от вноските на страните-членки и е около 4 млн евро.

 

През 1992 година Федералното събрание на Русия получи статус на асоциирана делегация в асамблеята, а през 2002 година е създаден Парламентарен комитет Русия-НАТО.

 

Три пъти международните отношения между Русия и НАТО са били замразявани: през март 1999 г. във връзка с военната операция на НАТО срещу Югославия, през август 2008 г. след събитията в Южна Осетия и през април 2014 година на фона на събитията в Украйна.

Тагове: ; ; ; ;