Полицаите излизат на протест на 26-ти ноември или 3-ти декември, ако няма промяна в бюджета на МВР за 2017-та година. Това съобщи пред «Хоризонт» Валентин Попов от синдикалната федерация на служителите в министерството.

 

Съществува обаче един друг много сериозен проблем и това е Бюджет 2017. Оказва се, че увеличението на бюджета на МВР със 109 милиона е предназначено не за увеличение заплатите на служителите, не за обновяване на техника, не за подобряване на условията им на труд, а за покриване на увеличение на осигурителните им вноски към НОИ с 20 %.

 

Практически, през следващата година се очаква МВР да работи с бюджет в размери като тоя, досегашната и близки до размерите на бюджета от миналата година, което означава отново капиталови разходи в размер, смешен за ведомство с мащабите на МВР, което означава никакво увеличение на заплатите на служителите в МВР , което означава изключително ограничени средства за техническо оборудване.

 

Всичкото това, заедно събрано, означава продължаващо спадане на мотивацията на служителите в МВР и изключително сериозна заплаха за сигурността на гражданите. Възможността това, което господин Горанов предизвика преди около година с тогавашния проект на закон за държавния бюджет да го предизвика и тая година никак не е за пренебрегване. 

 

Ако това се окаже тенденция, то става все повече и повече възможно и вероятно да излезем на протест, ние просто нямаме друг вариант за реакция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;