Президентът Росен Плевнелиев обмисля свикването на извънреден Консултативен съвет за национална сигурност, след като приключат консултациите му с осемте парламентарно представени политически партии. Днес държавният глава започна консултациите с политическите сили за съставяне на правителство, предаде БНР.

Първата проведена среща беше с ГЕРБ. След консултациите с президента премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че не вижда възможност да приеме мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент:

Така или иначе ни се полага по Конституция, но като слушах вчера тези, които се обявяват публично, че уж ни подкрепят, не виждам никакъв шанс, каза Борисов.
Гласуваната от парламента оставка на правителството изправя страната пред политическа криза,отбеляза президентът Росен Плевнелиев в началото на политическите консултации с парламентарните партии. Президентът изброи темите, които ще обсъжда по време на срещите си и с осемте парламентарни групи:
Първо, възможно ли е в съществуващото Народно събрание да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните разумни дати или период за провеждане на избори. И трето – какво още има да свърши Народното събрание – важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива. 
След политическите консултации с партиите, президентът обмисля да свика извънреден Консултативен съвет за национална сигурност:
Също така искам да обявя, че и след приключване на консултациите, които ще продължат през тази и през следващата седмица, утре продължаваме с БСП, през цялата следваща седмица продължаваме и съответно с всички останали шест парламентарно представени политически сили, си запазвам правото веднага след това да свикам и извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно – и политическите партии, и законодателната власт, и изпълнителната власт да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме – и чак след това ще стартирам и конституционната процедура за връчване на мандати. 
 
Дата за предсрочен парламентарен вот на днешната среща не е била обсъждана, каза след консултациите премиерът в оставка Бойко Борисов, който смята, че новите избори трябва да се проведат по нови правила. Борисов отново потвърди, че партията му няма да формира кабинет в този парламент. ГЕРБ няма да участва и при съставянето на служебно правителство.
Утре консултациите на «Дондуков» 2 продължават с представителите на БСП.

Тагове: ; ; ; ;