Американският телевизионен канал NBC съобщи, че руските хакери са възобновили широкомащабната кампания срещу САЩ веднага след победата на Доналд Тръмп на президентските избори, опитвайки се узнаят какво ще означава изходът от гласуването за Москва.

Хакер за компьютером. Архивное фото

Отбелязва се, че новите атаки са осъществени от хакерската група «Cozy Bear», която е заподозряна от американските власти в съпричастност към извършения по-рано взлом на компютърните системи на националния комитет на Демократическата партия, Белия дом, Държавния департамент и Обединения комитет на началник щабовете.

 

Както твърдят специалистите по киберсигурност, Русия се интересува от всякаква информация, която би й позволила да определи посоката на външната политика на САЩ, а също ключовите играчи в страната.

 

«Те искат навреме да си изяснят какво се случва, преди това да стане политика или закон», — счита Стивън Адейр, основател на компанията Volexity, чийто сътрудници първи обявиха за заплахата на киберсигурността след изборите.

 

Според Адейр, хакерите са планирали атаките без значение от победата на един от двамата кандидати, но се се стараели да се съсредоточат върху тези хора, които могат да заемат важни места в администрацията на Тръмп.

 

По време на предизборната кампания в САЩ точно канал NBC разпространи изявлението на вицепрезидента Джо Байдън за намеренията на Вашингтон в «нужното време» и с най-голям ефект да отговори на кибератаките, за които САЩ обвиняват Москва. Каналът, позовавайки се на източници от американското разузнаване, твърди, че ЦРУ по разпореждане на администрацията подготвя безпрецедентна кибератака над Русия, чиято цел е ръководството на страната.

 

Властите на САЩ, американските политици нито веднъж не подкрепиха с доказателства своите обвинения за съпричастността на Русия към хакерските атаки, за да не повлияят на резултатите от изборите, както те твърдяха.

 

Отхвърляйки тези обвинения, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Хилъри Клинтън по никакъв начин не влиза в интересите на Русия, а истерията се нагнетява, за да се отвлече вниманието на избирателите от вътрешните проблеми на САЩ.

Превод: News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;