В Латвия на територията на бившия военен городок Кароста ще бъде създадена военна база, в която ще се базират разположените в града части от въоръжените сили, а също пристанище за корабите на НАТО. Това заяви държавният секретар на Министерството на отбраната на Латвия Янис Гарисонс.
1

 

«В перспектива планираме да разположим в околностите на Атмодас, в това число — да разположим там отделно военно пристанище. Нашата цел е да се консолидира цялата военна инфраструктура на едно място. Това е много дълъг проект, който изисква огромни средства. След 10 години може би ще построим пристани, в това число за корабите на НАТО», — каза Гарисонс.

Той отбеляза, че не става дума за създаването на специална база за НАТО — силите на алианса могат да използват военната инфраструкутра на Латвия.

 

Съобщава се, че развитието на военната база ще се осъществи на два етапа. В първия етап ще се построят казармите, сградата на щаба, столовата, склад за продукти, медицински център, спортен комплекс, гарнизонен склад и прочие.

Във втория етап ще се построят складове за боеприпаси, пристани и други обекти.

 

 

Тагове: ; ; ; ;