Центърът за следене към Агенцията за Национална Сигурност (АНС) може би се крие във високата сграда на телекомуникационната кампания AT&T в Ню Йорк, съобщи информационният сайт Intercept.

Става дума за 29-етажната кула, която се намира на улица Томс стрийт в Манхатън. Строежът на сградата е завършен през 1974 г. Бетонното съоръжение няма прозорци, сградата няма нощно осветяване за разлика от другите сгради с офиси. Официално сградата принадлежи на телефонната компания  AT&T.

 

«Разследването на Intercept показва, че небостъргачът е нещо повече от обикновен център за телефонно общуване. По всяка вероятност това е един от най-важните разузнавателни обекти на АНС на територията на САЩ — секретен център за мониторинг, който се използва за проследяване на телефонни обаждания, съобщения от факсове и интернет-данни», — пише  Intercept.

 По данни на изданието, журналистите са направили този извод след проучване на общодостъпни документи, архитектурни планове, документални данни от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, а също от интервюта с бивши сътрудници на AT&T.
Программный код на экране компьютера. Архивное фото

Изяснило се, че сред сътрудниците на спецслужбите центърът на Томас стрийт носи кодовото име Titanpointe. Получената от журналистите информация показва, че точно от тази сграда АНС е провеждала скандалната си програма за масово следене. Целта на програмата е прихващане на комуникациите на милиони американци, следене на такива учреждения като ООН, МВФ, Световната банка, прихващане на разговори в около 40 държави, включително Германия, Япония и Франция.

 

Представителите на АНС са отказали да коментират материала, отбелязва  Intercept.

 

Програмата за масово следене на АНС на САЩ завърши на 1 юни 2015 година след изтичане срока на действие на т.нар. Патриотичен акт, приет след терористичните атаки от 2001 година.

 

За програмата за масово следене стана известно през 2013 година след откровенията на бившия сътрудник на спецслужбите Едуард Сноудън. По-късно се изясни, че в рамките на програмата АНС е получила данните от всички позвънявания в САЩ и е подслушвала телефонните разговори по целия свят.

Превод: News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;