Терористите от «Ислямска държава» ( *организация забранена в Русия и редица страни) убиха над 300 иракски бивши полицейски служители, предава  Reuters, позовавайки се на отчета на  Human Rights Watch.

По разкази на местните жители, жертвите били разстреляни, обезглавени и погребани в общ гроб.

 

 

 

 

10

 

 

 

 

В близост до иракският град Мосул е открит масов гроб, в който са намерени останките на над 300 бивши местни полицейски служителя, които са били избити от терористичната организация » Ислямска държава».

Масовият гроб е открит на 7 ноември от иракските сили за сигурност на 30 км югоизточно от Мосул. Очевидци разказаха, че в края на октомври терористите от ИДИЛ са избили няколкостотин бивши полицаи, държани в плен.

 

 

» Това е още едно доказателство за ужасяващите масови убийства на ИДИЛ»,- заяви заместник директорът на  Human Rights Watch  за Близкия Изток Джо Сторк, добавяйки, че ИДИЛ трябва да бъдат привлечени към отговорност за престъпления срещу човечеството.

 

 

Представителите на  Human Rights Watch пристигнаха на оглед на мястото, което се намира недалеч от Хамам-ал-Алил. Изследователите намират първоначално 4 трупа, покрити с отпадъци, а в района се е носела силна нетърпима миризма.

 

 

 

9

( мястото където са открити останките)

 

 

 

От организацията се запознават с доклада на правителствената делегация от Багдад, която посещава мястото на 9 ноември.

В доклада се казва, че в масовия гроб са заровени около 100 трупа, а на повърхността се виждали около 20. Специалистите стигат до извода, че жертвите са били убити преди около 3 седмици по етапа на разложение. Всички трупове, които се намирали на повърхността ( тоест не били съвсем заровени) , били с вързани ръце, крака, и превръзки на очите.

 

 

Жители от село Расиф, разположено на 15 км от град Хамам-ал-Алил, разказали пред  Human Rights Watch, как бойците на ИДИЛ на 19 октомври, когато местността все още била под контрола на терористите, над 2000 души били отведени от терористите в посока север към Мосул и Тел-Афар.

 

 

 

11

 

 

( една от изоставените сгради, в която терористите държали пленниците, снимка: Human Rights Watch)

Очевидец разказва, че около 20 октомври терористите от ИДИЛ започнали всеки ден да извозват на групи от около 30 нови пленници, част затваряли в изоставени сгради, а други били откарвани в неизвестна посока. Очевидецът уверява, че голяма част от пленените мъже, били бивши полиции от Хамам-ал-Алила и съседните села.

В нощта на 28 октомври, той вижда как терористите от ИДИЛ вземат около 40 мъже и потеглят в пососока на аграрния колеж. След няколко минути се чуват изстрели, и това продължило две поредни нощи.

 

 

 

 

12

 

 

 

 

Human Rights Watch успяват да поговорят с 5-ма  полицаи от Хамам-ал-Алила, които разказват как на 20 октомври в 11 часа сутринта, един от командирите на ИДИЛ обявява по високоговорител, всички мъже и момчетата над 12 години да се съберат около моста. Опасявайки се да не станат мишени, тези 5-ма офицери и още 65 други успяват да избягат по някакво чудо, но не знаят какво се е случило с тези, които не са успели.

 

От организацията отбелязаха, че след операцията по освобождаването на Мосул от терористите, е документирана принудителната  евакуацията на граждански лица от терористите, които са ги използвали и в качеството им на  «виб щит», след което са избили и сътрудниците иракските сили за сигурност, открити в масовия гроб.

 

 

По техни данни, ИДИЛ са провели и над 3 химически атаки над мирното население на юг от Мосул.

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;