Екс-шефът на военното разузнаване на Великобритания (МИ-6) Джон Сойерс счита, че в случай на възникване на алианс между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и президента на Русия Владимир Путин могат да пострадат Сирия и Украйна.

 

1

«Тръмп иска да постигне споразумение с Путин. Това, което виждаме, е връщане към модела на силните държави, когато САЩ, Русия и Китай ще работят помежду си, а ние ще се сблъскаме с последствията от това», — отбеляза Сойерс.

 

«Кой ще пострада от споразумението между САЩ и Русия — на първо място това е Украйна, друга страна, която ще изпита върху себе си последствията — това е Сирия» , — отбеляза Сойерс.

 

Според него, в случай на постигане на споразумение с Русия, сунитската умерена опозиция, която понастоящем е подкрепена от Турция, редица арабски страни и САЩ, може да се лиши от подкрепа, което на свой ред може  да засили царящия хаос в Сирия.

 

И този хаос ще се разплисне извън пределите на Сирия, което виждаме от неотдавнашните терористични атаки», — отбеляза екс-главата на МИ-6.

 

В сряда вестник  Washington Times, позовавайки се на представители на Пентагона и държавния департамент на САЩ, съобщи, че Тръмп може да възобнови споразуменията, постигнати с Русия през септември, за съвместни въздушни удари по терористите в Сирия.

Превод: News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;