Държавният департамент на САЩ отказа да предостави доказателства за руски бомбардировки над граждански обекти в Сирия. Представителят на ведомството Джон Кирби, отговаряйки на въпроси на журналистите, повиши почти в истерия глас на кореспондентката на RT, която го помоли да конкретизира обвиненията на Вашингтон.

Здание Госдепартамента США в Вашингтоне. Архивное фото

Старите обвинения без доказателства

На брифинга стана дума за изявленията на Държавния департамент, който обвини ВКС на Русия за удари по пет болници и мобилна клиника в Сирия. Вашингтон нарече това «нарушаване на международното право».

 

Независимо от гръмките поредни обвинения, Кирби не успя да приложи никакви доказателство и дори не назова местата, където уж са били нанесени ударите.

«Нямам никаква конкретна информация за вас, нямам местата на бомбардировките. Нямам такава информация. Както казахме, ние видяхме съобщения за това», — заяви Кирби, добавяйки, че става дума за «заслужаващи доверие» сведения, получени от хуманитарни организации.

 

 

Кирби призна също, че няма данни за военните операции на Русия в Сирия.

«Бих казал, че видяхме допълнителни въздушни удари в Сирия от страна на Русия и режима на Асад, за които имаше съобщения (а ние нямаме основание да се съмняваме в тези съобщения) за пет болници, една от които мобилна клиника, които са били подложени на удари», — добави Кирби.

Нервният срив на Кирби последва след опита на кореспондента на телевизионния канал RT да се уточни, откъде точно Вашингтон е получил данните си за действията на ВКС на Русия.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;