Русия няма да се присъедини към Международния наказателен съд

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който обявява, че Русия няма да се присъедини към Международния наказателен съд и ще оттегли подписа си под Римския договора, чрез който бе основан този международен съдебен орган, съобщиха световните агенции, предаде ТАСС. В указа Путин възлага на руското министерство на външните работи да информира ООН за това решение.

Москва подписа договора през 2000 г. , но така и не го ратифицира.

МНС е международна наказателна съдебна институция, която има задачата да съди лица, обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

В изявление на руското външно министерство се казва, че МНС не е оправдал възлаганите на него надежди и не е станал независим орган на международното правосъдие, съобщи ТАСС.
В изявлението се изтъква също «неефективната и едностранчива работа на съда в разглежданите от него дела».
Руското министерество припомня, че за 14 години работа МНС е произнесъл само 4 присъди, а е похарчил над 1 милиард долара.

Според Москва показателно за работата на съда е отношението му към събитията от август 2008 г., когато Русия и Грузия водиха кратка война. Кремъл обвинява МНС, че се е фокусирал главно върху предполагаемите престъпления, извършени от южноосетинските милиции и руските военни в Грузия, а е премълчал престъпленията, извършени от грузинските военни, предаде Франс прес.

Коментари:

Зареждане ...