Доктор Владимир Трапара, политолог, изследовател по международни отношения от Сърбия, по време на кръгла маса, която се проведе в юридическият факултет на Белградския университет, засегна особено важна за Балканите тема- а именно, възможното встъпване на Черна Гора в  алианса НАТО.

 

 

 

89

 

 

 

Случаят с Черна Гора е интересен. Ако погледнем така, Черна Гора е малка страна, която заема не чак толкова важно място.

За какво й е да влиза в НАТО? Режимът на управление в страната сам иска влизане в НАТО и тласка страната по този път, при това без да има широката подкрепа от населението, и преди всичко от сърбите, които фактически се явяват конституционна нация в черна Гора.

 

 

 

По мое мнение, значението на Черна Гора е това, че  да бъде блокирана Сърбия. Ако Черна Гора влезе в НАТО, Сърбия ще се окаже обградена напълно от страните-членки на алианса, без възможност за съхопътна или морска комуникация с други сили.

Мисля, че това е причината, поради която, американците толкова настояват на влизането на Черна Гора в НАТО.

 

 

 

 

 

Смятам, че без Сърбия значението на Черна Гора в отношенията им с Русия, е малко. При това, съществува още един важен момент, защо за американците все пак членството на Черна Гора в НАТО е нежелателно. Това е народната подкрепа.

Навярно, ако и нашите власти поискаха изведнъж встъпването на Сърбия в НАТО, нямаше да бъдем приети. Защото приемането на страна, в която болшинството от народа е категорично против, си е неудобно нещо. Защото по всяко време може да се очаква съпротивление, и клеймо окупанти. И за това смятам, че не могат да не вземат товз под внимание.

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;