Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа наблюдава изборите в САЩ.

ОССЕ счита, че САЩ не са могли напълно да гарантират тайната на гласуването на вече изминалите избори при изпращаните от избирателите бюлетини по пощата и в електронен вид. Освен това, Организацията има претенции към системата на обезпечение на достоверността на резултатите.

 

«Според различни оценки, над една трета от избирателите, включително тези, намиращи се зад граница, са гласували предсрочно — лично или по пощата. Предсрочното гласуване се ползва с широко обществено доверие, при това бяха предприети мерки за гарантирането на сигурността. Независимо от това, тайната на волеизлиянието не винаги бе гарантирана при гласуването по пощата и чрез електронни средства», — считат наблюдателите.

Триумфът на Тръмп

 

ОССЕ отбелязва, че въпреки общоприетите норми, 15 от 50 щати са използвали при гласуването оборудване, което не позволява по-късно да се провери достоверността на запълнените бюлетини, «заради което избирателите не могат да бъдат сигурни, че гласът им е зачетен правилно, а властите нямат възможност да проведат повторно преброяване».

Освен това, мисията на ОССЕ посочва тревогата си около информационната сигурност на изборите заради остарялото оборудване.

Тагове: ; ; ;