Почти две трети от руснаците (63%) искат да видят Владимир Путин на поста президент на Русия и след 2018 г., само 26% от респондентите вярват, че дотогава в страната може да се появи нов лидер, способен да го замени, това показват данните от допитването на «Левада-център», публикувани в сряда от «Ведомости».

Президент России Владимир Путин. Архивное фото

 

Според изданието, 18% от руснаците не биха искали да видят Путин на поста президент на страната след 2018 г., а 49% от респондентите отговарят с «не» на въпроса за възможната поява на алтернатива на Путин.

През октомври 2012 г. само 34 % от руснаците изразяват желание да продължи президентстването на Путин, а почти половината от респондентите (49%) считат, че в Русия може да се появи човек, способен да замени действащия лидер.

 

Според социолога от «Левада-център» Денис Волков, чийто думи цитират «Ведомости», след 2008 г. подкрепата на властта в Русия е паднала, броят на тези, които са считали, че страна върви към тупик  е нараствал, преди кримските събития легитимността на властта била ниска — независимо от това, че тя се справяла с протестите.

«Присъединявайки Крим, властта показа, че Русия се възражда като велика държава, това вече промени коренно ситуацията.  Рейтингът на партията на властта падна, но рейтингът на президента е на устойчиво високо ниво. 63 % от руснаците искат Путин да продължи да е президент на Русия» , — отбелязва Волков.

 

Тагове: ; ; ;