«Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ, защото тези два месеца ще ни ги приписват, че все едно ние управляваме», това каза премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, след като представи в пленарната зала мотивите за оставката на правителството.

 

Ето какво каза още Борисов днес:

 

„Росен Плевнелиев изкара един изключително успешен и труден мандат.

 

Естествено, че ще се кандидатирам за министър-председател, ако победим на парламентарни избори. След парламентарните избори ще се види кой кой е. Аз настоявам въпросите от референдума да влязат веднага и да послужат за следващите парламентарни избори.

 

За мен винаги е било важно какво казват хората и когато съм управлявал и съм тропал по масата и съм казвал „това е правилното“, то е било на фона на победата.

 

Моите избиратели разбраха, че от ГЕРБ са прави. В тази ситуация със стоенето на власт щях да напомням на Сергей Станишев. Не искам да напомням на тези хора.

 

Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна и точна победа. Поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държавата беше в критична ситуация, надявам се никой да не е забравил.

 

 

Имаше 2 варианта — правителство след правителство или да се опитаме по някакъв начин да стабилизираме държавата.

 

Партиите в кабинета бяха противоположни и в много неща нямахме съгласие.

Нямаше  мое  идване в парламента, в което да не съм благодарил на всички вас, от всички парламентарни групи, че бяхте отговорни.

 

Мислех, че това правителство максимум може да изкара една година.

 

Налагаше се, за да се запази тази стабилност, ние да правим редица компромиси. С една, с втора, с трета, четвърта партия. Аз си знам какво ми е било две години, нашата оценка е, че се опитахме, положихме максимум усилия и поне в момента нито се е дигнала цената на тока, трето тримесечие сме трети по ръст в икономиката. Успяхме да платим, каквото имаше да се плати.

 

Сигурно има много неща, които не сме свършили.

Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна.

 

Това е реален вот и означава промяна на политическата ситуация.

Има партия, по-силна от нас, на тези избори“, завърши коментара си Бойко Борисов.

Тагове: ; ; ; ;