След победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ пред Украйна, разположена на кръстопътя между руската мощ и западното влияние, се задават мрачни перспективи, пише Bloomberg.

Трансляция выступления избранного президента США Дональда Трампа на площади Таймс-сквер в Нью-Йорке

Киев може да остане не само без покровителството на Америка, но и да изгуби «чичо Джо» — вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

 

Той убеждаваше местните власти да се придържат към своите обещания за икономически и антикорупционни реформи, в замяна на които Международният валутен фонд ще предоставя необходимата на Украйна финансова помощ.

 

След встъпването в длъжност на Тръмп Вашингтон по всяка вероятност ще подкрепя Киев значително по-неохотно, се казва в статията. За сближаването с Москва САЩ, за което избраният американски президент вече говори по телефона с Владимир Путин, ще се наложи да пожертва по-рано избраната от администрацията на Обама политика на интеграция на Украйна и нейната икономика в западната общност, се казва в статията.

 

Резултатът от американските избори се превърна в шок за Киев, това стана особено видно, когато украинските чиновници, включително министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, започнаха панически да изтриват от страниците си в социалните мрежи постовете си с критика по адрес на Тръмп.

 

Според думите на неназован източник от киевския елит, властите в страната сега залагат на представителите на републиканците в Конгреса, които могат да повлияят върху отношението на избрания президент към Украйна.

 

 Украинските чиновници считат желаното за действително, това твърди президентът на фирма Eurasia Group, политологът Ян Бремер.
«Най-вероятно САЩ под ръководството на Тръмп ще се постараят по нов начин да оформят отношенията с Русия, в частност, за Сирия. В този случай Украйна, очевидно, ще бъде пожертвана», — твърди експертът.

 

Здание МИД Украины. Архивное фото

Американското посолство често е било използвано за лансиране на непопулярни сред украинските бюрократи мерки, споделя за агенцията бившият министър на икономиката на Украйна Айварас Абромавичус. Своите укази той първоначално утвърждавал при американците, а по-късно елиминирал възраженията на киевските чиновници, казвайки им, че документите вече са утвърдени от «нашите партньори».

«Без «чичо Джо» и участието на Вашингтон всичко това ще приключи», — отбелязва Bloomberg. 

 

Сега същите тези чиновници ще трябва да поемат отговорността за исканите от МВФ непопулярни реформи, ще трябва да ги осъществяват самостоятелно, при това в условията на подготовка за изборите, планирани за 2019 г.

«Разглеждайки списъка на отделните представители на властта, трудно е да се повярва, че те ще успеят така лесно да преустроят работата си», — добавя Абромавичус.

Превод: News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;