По взаимна договореност се състоя телефонен разговор между Владимир Путин и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

 

 

287

 

 

Руският лидер още веднъж поздрави събеседника си с победата на президентските избори, като му пожела успех в реализирането на предизборната програма, отбелязвайки също и готовността си, за изграждане на партньорски диалог с новата администрация, върху принципите на равноправие, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела на страните.

 

 

В хода на разговора, Владимир Путин и Доналд Тръмп  съвпаднаха в оценките си, за сегашното крайно незадоволителното състояние на руско-американските отношения, но и изказаха мнение за необходимостта от активна съвместна работа по тяхното нормализиране и поставянето им в руслото на конструктивно взаимодействие по възможно най-широк спектър от въпроси.

Подчертана, в частност, беше важността от създаването на надеждна основа на двустранни връзки посредством развитието на търговско-икономическата съставляваща.

 

 

Също така, двамата президенти отбелязаха и наближаващата 210 годишнина от началото на дипломатическите отношения между Русия и САЩ, която ще се навърши през новата година, което само по себе си, е добър знак и време за стимулиране на възвращането на прагматично, взаимоизгодно сътрудничество, което би отговаряло на интересите на двете страни, стабилността и сигурността по целия свят.

 

 

Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха и един от най-важните въпроси свързани със световната сигурност- ситуацията в Сирия и необходимостта от обединяване на усилията в борбата с общия враг номер едно- международния тероризъм и екстремизъм.

 

 

 

В перспектива се очаква продължаване на разговорите, развиване на контактите и планиране на лична среща между двамата световни лидери.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;