Проруските настроения придобиват все по-голяма популярност в Източна Европа. Брюксел, въпреки стремежа на политиците да вижда в това явление «ръката на Москва», трябва да признае, че за своите неуспехи е виновен самият той, пишат западните издания.

Московский Кремль и Москва река. Архивное фото

Излиза, че Русия се завръща в «братските страни», пише Spiegel.

 

Тази неделя в България и Молдова по време на президентските избори победиха Румен Радев и Игор Додон, които открито изразяват проруски позиции.

 

Тези източноевропейски политици съвсем не са самотни във възгледите си. Сърбия провежда съвместни военни учения с руската армия, лидерите на Чехия, Унгария и Словакия все по-настойчиво искат отмяна на антируските санкции, а държавният глава на Македония Никола Груевски съвсем неведнъж се обръща към Москва за защита, отбелязва изданието.

 

 

Всяка от тези страни има причини да поддържа новата проруска вълна, но на пръв план все пак излиза очевидната тенденция — носталгията по «миналите времена» и масовото разочарование от «eвропейската мечта».

 

Обещанията, които Брюксел даваше на източноевропейските държави, така и останаха неизпълнени, постепенно бедността, икономическата стагнация и корупцията, обхванали целия регион, разрушиха надеждата за «светлото европейско бъдеще», — пише Die Presse.

Игорь Додон на втором туре выборов президента Молдавии

В тези условия Източна Европа няма нито възможности, нито желание да враждува с Москва. Регионът не може да си позволи да подкрепя антируските санкции, които бият по него значително по-силно, отколкото по богатите съседи. Освен това, силна е зависимостта на източноевропейските държави от руския газ, продължава изданието.

 

Всички тези фактори могат да променят разстановката на силите в Европа и постепенно да възродят «руската сфера на влияние». А отчитайки този факт, че Москва постепенно побеждава Запада и на културния фронт, този процес може да се стане реалност значително по-бързо.

«Религията, семейството, отечеството — вместо еднополовите бракове и отворените граници: ценностите на Русия намират отклик и зад пределите на Източна Европа, в това число заради страховете, предизвикани от мигрантската криза», — отбелязва авторът.

Игорь Додон после голосования в Кишиневе. 13 ноября 2016

Впрочем, някои издания считат, че причината за популярността на проруските настроения се крие не в привлекателната политика на Москва, а само в слабостта на Брюксел. Ако по-рано държавите се стремяха на всяка цена да получат членство в Европейския съюз, знаейки, че всички техни несгоди с времето ще се уталожат, то сега ситуацията е променена, пише Süddeutsche Zeitung.

«Eдинна Еропа» сега е твърде загрижена за решаването на проблемите с бежанците и борбата с популистките движения, за да се грижи за такива държави, като Молдова и България, завършва изданието.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;